Strafzaak ambtelijke corruptie: ‘Politie Noord-Nederland kocht roze iPhone die later via Marktplaats werd verkocht’ OM eist werkstraf en boete

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 20.000 euro geëist tegen een bedrijf uit Hoofddorp wegens betrokkenheid bij ambtelijke corruptie bij de politie Noord-Nederland. Tegen de 55-jarige directeur B.H. werd een taakstraf geëist van 80 uur.

Het politiebureau aan de Rademarkt.

Het politiebureau aan de Rademarkt. Foto: Albert-Jan Garama

Volgens het OM heeft H. luxe goederen gegeven aan een politiemedewerker van de politie Noord-Nederland. Doel hiervan was, aldus het OM, om met deze giften de medewerker gunstig te stemmen om zo nieuwe opdrachten binnen te halen. De goederen werden deels op het privéadres van de politiemedewerker afgeleverd.

H. zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. De officier van justitie: ,,Hij schreef facturen uit die niet deugden.’’

Onderzoek door de Rijksrecherche

Vorige week stond de directeur en een medewerker van een bedrijf uit Eindhoven terecht voor vergelijkbare beschuldigingen. Een eerste onderzoek naar het aanschaffen van dure goederen (drones) en gesjoemel met facturen bij de politie in Groningen begon in 2018. Na de aangifte werd een onderzoek ingesteld door de Rijksrecherche.

Dat onderzoek richtte zich voornamelijk op politiemedewerker Tony W. die binnen het Team Technisch Toezicht vergaande bevoegdheden had om goederen te kopen ten behoeve van het politiekorps. Opmerkelijk daarbij was dat W. zichzelf mocht controleren. W. zou binnen het korps een gevierd persoon zijn. Collega’s zouden bang voor hem zijn. Er was, zei de officier van justitie, sprake van een angstcultuur bij de politie.

Verdachte was niet de initiatiefnemer

Directeur H. ontkent stellig dat hij gratis spullen leverde om W. gunstig te stemmen. Het gesjoemel met de facturen gebeurde bij de politie, niet bij zijn bedrijf. De officier van justitie erkende dat H. niet de initiatiefnemer was. Dat was Tony W. ,,Maar H. en zijn bedrijf gingen er wel in mee.’’

Tijdens de rechtszaak werd geen fraai beeld geschetst van de gang van zaken binnen de politie Noord-Nederland. Een van de rechters vroeg zich af waarom het politiekorps een roze iPhone kocht (voor 1049 euro), terwijl dat toestel korte tijd later voor 700 euro op Marktplaats werd aangeboden.

Leidinggevenden wisten ervan

Advocaat Bastien Eblé hield de rechters voor dat zijn cliënt en diens bedrijf - al vele jaren leverancier van de politie - grote financiële schade lijden. ,,Terwijl bij de politie niemand voor deze zaken is vervolgd.’’ Volgens Elblé hadden leidinggevenden (inmiddels met pensioen) weet van de malversaties. Bij de rijksrecherche zouden politiemedewerkers leugenachtige verklaringen hebben afgelegd.

Ik voel me zwaar gekrenkt

Directeur H. zei dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en zich dienstbaar heeft opgesteld ten behoeve van de politie. ,,Ik voel me zwaar gekrenkt. Ik kan me werkelijk waar niet voorstellen dat ik word veroordeeld.’’

Tony W. kreeg ontslag, maar hoefde zich niet door de rechter te verantwoorden. Hem werd een schikking aangeboden die hij in maart van dit jaar accepteerde: een werkstraf van 150 uur.

De rechtbank doet op 15 juli uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
oplichting
menu