Opnieuw ernstige mishandeling bij Vindicat (en studentencorps verzuimt dit te melden)

Opnieuw is een lid van Vindicat op de sociëteit van het Groningse studentencorps mishandeld. Vindicat heeft het incident niet gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat is in strijd met de gedragscode voor studentenverenigingen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) eist nu volledige openheid van Vindicat. Op basis daarvan zullen de universiteit en Hanzehogeschool zich beraden op sancties. ,,Incidenten moeten gemeld worden’’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ,,Daar hebben ze voor getekend.’’

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is ook niet geïnformeerd, laat hij via zijn woordvoerder weten. ,,Dat had wel gemoeten. Ik laat me op korte termijn bijpraten over wat er precies is gebeurd.’’

Ernstig letsel

Op 3 december 2017 is een student toegetakeld op de sociëteit van het Groninger studentencorps, tijdens de laatste nacht van de Kermesse d’Hiver, een groot driedaags feest van Vindicat. Het slachtoffer heeft de week daarna aangifte gedaan, bevestigt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Twee 22-jarige mannen, beide lid van Vindicat, worden door het OM vervolgd voor mishandeling met ernstig letsel tot gevolg. Het slachtoffer had een lichte hersenschudding, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus. De twee Vindicaters moeten in juli voor de rechter verschijnen.

Nalatig en stom

Volgens rector Marc Mohr van Vindicat is de mishandeling afgelopen december niet gemeld omdat die meldingsplicht hem niet bekend was. ,,Ik ben nalatig en stom geweest. Ik had dit moeten weten want we hebben die gedragscode ondertekend.’’

De RUG, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen eisten na een reeks van incidenten en een ernstige mishandeling in 2016 dat Vindicat haar cultuur verandert. Bij die mishandeling ging Wouter B. tijdens de ontgroening van dat jaar op het hoofd van een eerstejaarsstudent staan. Vindicat probeerde dat intern af te handelen.

Vindicat ondertekende vorig jaar, net als andere studentenverenigingen, de gedragscode waarin staat dat incidenten direct gemeld worden aan de Adviescommissie Introductietijden (ACI).

Leden geschorst

Rector Mohr ontkent dat Vindicat de zaak onder de pet wilde houden. ,,Dit was een heftig incident en wij accepteren dat binnen Vindicat ook niet. Daarom hebben wij er binnen de vereniging een zaak van gemaakt. De twee leden zijn geschorst. Maar wij zien ons rechtssysteem niet als vervanging van het eigenlijke rechtssysteem.’’

Het bestuur van Vindicat deed zelf geen aangifte in de zaak. Dat gebeurde in overleg met het slachtoffer, aldus Mohr. ,,Wij hebben direct aangegeven: wat wil jij? Moeten wij aangifte doen, doe je zelf aangifte of doen we helemaal geen aangifte. Daar moest hij even een tijdje over nadenken.’’ Mohr stelt dat het slachtoffer na een tijd besloot om zelf naar de politie te stappen.

Vindicat kreeg vorig jaar van de RUG en Hanze nog een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, verbreken de onderwijsinstellingen alle banden met de vereniging en krijgen de bestuurders van Vindicat geen beurzen meer. Die beurzen werden na vernielingen door Vindicaters bij de Sushi Mall in Groningen alvast opgeschort.

Nieuws

menu