Opnieuw excuses en 22 miljard voor Groningen; aanzienlijk minder dan gevraagd. Dit zijn de hoofdpunten uit de 50 maatregelen van het kabinet

Mark Rutte en Hans Vijlbrief zitten in Garmerwolde voor de persconferentie, waar zij de kabinetsplannen voor het inlossen van de ereschuld aan Groningen toelichten.

Mark Rutte en Hans Vijlbrief zitten in Garmerwolde voor de persconferentie, waar zij de kabinetsplannen voor het inlossen van de ereschuld aan Groningen toelichten. Foto: ProNews Producties

Het kabinet biedt zijn excuses aan aan Groningen en stelt 22 miljard euro voor de komende dertig jaar in het vooruitzicht. Dat is aanzienlijk minder dan de 30 miljard euro plus ruime schade- en versterkingsgelden die de regio had gevraagd.

In de kabinetsreactie die premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief dinsdagmiddag toelichten in Garmerwolde biedt het kabinet zijn excuses aan voor het ,,onvoldoende erkennen van het leed dat is aangericht door de gaswinning en de aardbevingen die daarvan het gevolg waren”. In het stuk onder de titel ‘Nij begun’ licht het kabinet 50 maatregelen toe die voortvloeien uit het rapport van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's