Opnieuw hommeles over Werelderfgoedcentrum Lauwersoog: stichting WEC is te dominant

Er is opnieuw onenigheid over het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog. Betrokken organisaties vinden de rol van stichting WEC ondoorzichtig en te dominant.

Het Werelderfgoedcentrum komt in Lauwersoog op de plek van het Waddenkwartier.

Het Werelderfgoedcentrum komt in Lauwersoog op de plek van het Waddenkwartier. Foto: DvhN

Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) is opgericht om in Lauwersoog een informatie- en kenniscentrum te bouwen. Het moet een iconische pand van internationale allure worden en een publiekstrekker voor de Waddenzee en het Lauwersmeer.

Natuur- en recreatieorganisaties willen niets liever dan dat het centrum er komt, maar kritiseren de werkwijze van de stichting. Haar rol is te dominant en teveel verweven met die van Zeehondencentrum Pieterburen. Zo is Niek Kuizenga en directeur van het Zeehondencentrum en van het WEC. Zijn dubbelrol botst, zeggen ingewijden. Organisaties mogen meepraten maar uiteindelijk bepaalt stichting WEC de voorwaarden en wat er gebeurt. Dat leidt tot grote frustratie.

Schouders eronder

Eerder was er ook al onenigheid maar dat leek achter de rug toen alle organisaties en overheden eind februari naar het Deense Ribe afreisden. Daar besloten ze samen weer de schouders onder het WEC te zetten. Maar nu al haken de eerste mensen af. Arjen Kok van Natuurmonumenten heeft zijn werkzaamheden als lid van het kernteam neergelegd. ,,Ik heb het gevoel dat ik steeds aan de noodrem moet trekken.’’ De Natuurschool is er helemaal klaar mee. ,,Kuizenga duldt geen tegenspraak en komt afspraken niet na’’, zegt Ib Huysman. Het draagvlak brokkelt af. Niet voor het gebouw wel voor de manier van werken van Kuizenga.

K uizenga zegt dat er meningsverschillen zijn ,,maar dat hoort bij een ingewikkeld proces als dit. Het kost tijd en moeite maar we lossen het op.’’ Hij wil inhoudelijk niet reageren.

Deense architecte Dorte Mandrup

In 2018 lag er een ontwerp voor het WEC van de Deense architecte Dorte Mandrup. Een alom geprezen gebouw maar het zou met 30 meter ver uitrijzen boven de R.J. Cleveringsluizen (20 meter) en bestaande bebouwing. Waddenvereniging, Natuurmonumenten, It Frsyke Gea en tal van andere organisaties en omliggende bedrijven maakten bezwaar.

Kwartiermaker Marcel Koenis werd aangesteld de neuzen weer dezelfde kant op de krijgen. Iedereen was enthousiast over zijn adviezen. Een daarvan was dat de rol van het Zeehondencentrum en die van stichting WEC uit elkaar moesten worden getrokken om dubbele petten te voorkomen. Zijn voorstel was om een onafhankelijk procesbegeleider aan te stellen. Maar dat voorstel is nooit ten uitvoer gebracht.

Bestemmingsplan Het Hogeland

Tegelijkertijd heeft gemeente Het Hogeland een bestemmingsplan in voorbereiding. Daarin mag het gebouw 20 meter hoog worden maar dat past niet in het natuurgebied, vinden onder meer Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Zij vinden dat het pand in het huidige bestemmingsplan van rond de 12 meter moet passen. Als het plan wordt aangenomen dreigen ze met bezwaren en kan de bouw van het centrum worden opgehouden.

Wethouder Mariëtte de Visser

Wethouder Mariëtte de Visser is gevraagd het plan van de raadsagenda te halen, maar dat wil ze niet. ,,Als we geen besluit nemen, treedt vertraging op. De stichting WEC wil verder met het binnenhalen van gelden. Als je geen duidelijkheid schept, stappen partijen niet in.’’ Van de natuur- en recreatieorganisaties die meepraten, is vooralsnog geen enkele die investeert in het gebouw. ,,En het gebouw hoeft geen 20 meter hoog te worden, het kan ook lager.’’

Gemeenteraad Het Hogeland

Het betekent waarschijnlijk dat een raadsmeerderheid woensdag 8 april akkoord gaat met de plannen. Zij vinden dat het gebouw Lauwersoog een economische en toeristische impuls kan geven

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu