Opnieuw vogelgriep bij pluimveebedrijven in Groningen: 37.000 vleeskuikens in Losdorp en 16.000 kalkoenen in Hellum geruimd

Vervoersverbod in verband met vogelgriep FOTO ANTON KAPPERS

Voor de vijfde keer binnen twee weken is in de provincie Groningen vogelgriep vastgesteld. Bij een pluimveebedrijf in Losdorp werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ongeveer 37.000 vleeskuikens geruimd, terwijl bij een kalkoenbedrijf in Hellum ongeveer 16.000 kalkoenen werden gedood.

Het gaat volgens de NVWA in beide gevallen waarschijnlijk om de hoogpathogene variant .

Zowel bij het besmette bedrijf in Hellum als in Losdorp liggen in de één kilometer zone rondom geen andere pluimveebedrijven. In de drie kilometer zone rondom liggen drie pluimveebedrijven, waar de NVWA monsters gaat nemen.

In de 10 kilometer zone van het bedrijf in Hellum liggen 19 pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde bedrijven in Woltersum. Bij het bedrijf in Losdorp gaat het om 12 pluimveebedrijven. In het gebied geldt een vervoersverbod.

Woltersum en Uithuizen

In Woltersum in de gemeente Eemsdelta moesten afgelopen week 50.000 kippen worden gedood omdat de dieren besmet waren met de vogelgriep. De week daarvoor ging het mis bij een andere kippenboer in hetzelfde dorp.

Ook daar werden 50.000 kippen geruimd. In Uithuizen werden vorige week maandag bovendien 10.000 kalkoenen geruimd.

Nieuws

menu