Opnieuw werknemer RUG op non-actief

Het Academiegebouw van de RUG. FOTO ARCHIEF DVHN

Opnieuw is een werknemer van het facilitair bedrijf op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op non actief gesteld. Daarmee komt het aantal werknemers dat naar huis is gestuurd op vier. 

Ook is de samenwerking met twee ZZP’ers per direct beëindigd. De twee waren werkzaam voor het facilitair bedrijf en deden serviceklussen voor de universiteit. Verder is een contract met een installatiebedrijf verbroken. Om welk installatiebedrijf het gaat wil de RUG niet zeggen.

Eind januari kwam de omvangrijke fraudezaak aan het licht. De FIOD pakte toen hoofdverdachte Hans G. op, toentertijd hoofd facilitaire dienst van de RUG. G. wordt verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou in ruil voor geld verschillende installatie- en bouwbedrijven opdrachten hebben gegund. Daarmee was een bedrag gemoeid dat vermoedelijk in de tonnen loopt.

Uitzoeken tot op de bodem

De RUG is, naast het onderzoek dat de FIOD op het moment uitvoert, een intern onderzoek gestart. In het kader van dit onderzoek zijn twee werknemers op non-actief gesteld.

De administratie van de RUG worden door een bedrijfsrechercheur uitgeplozen. Werknemers worden volgens Sibrand Poppema, voorzitter van het college van bestuur, niet zomaar op non-actief gezet. Poppema: ,,Er zijn aanwijzingen dat er iets aan de hand is. Deze mensen worden niet om frivole redenen weggestuurd.’’

Poppema wil de fraudezaak tot op de bodem laten uitzoeken. ,,We willen de volledige aard en omvang in beeld.’’ Een speciale meldlijn is geopend waar medewerkers en andere betrokkenen meldingen mogen doen, ook anoniem.

'Het moet voor de mensen echt verschrikkelijk'

Het interne onderzoek verloopt langzamer dan verwacht. ,,Het gaat gestaag’’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ,,De FIOD heeft voorrang en wij volgen.’’ Poppema vermoedt dat de FIOD de fraudezaak zo goed als rond heeft. De voorzitter is daar blij om: ,,Het onderzoek moet allemaal niet te lang duren.’’ Volgens Poppema heeft het grote gevolgen voor de honderden mensen facilitair bedrijf in het algemeen, en de ongeveer twintig mensen van de technische dienst in het bijzonder.

,,Het is voor ons al vervelend om op een verjaardag uit te leggen wat er allemaal aan de hand is. Voor mensen die bij het facilitair bedrijf werken moet het echt verschrikkelijk zijn.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu