Oppositie Groningen fel in de aanval over Lagelandpolder: 'Bewoners krijgen geen zeggenschap over eigen omgeving'

Polder Lageland. Foto: DvhN

Waarom móét het zonnepark in de polder Lageland 250 hectare groot worden? De oppositie in de Groningse gemeenteraad wil dat het college van die geplande minimumgrootte afstapt, wethouder Roeland van der Schaaf weigert.

Dat bleek woensdagavond tijdens een felle discussie over de plannen voor Lageland. De polder, die een kleine zeshonderd hectare groot is en ten oosten van de stad Groningen ligt, is sinds 2012 bestemd als energielandschap. De gemeente wil er een groot zonnepark aanleggen. Daarnaast is de polder in beeld als locatie om de nieuwe, supersnelle hyperloop-trein te testen.

‘Raad heeft nog helemaal niet besloten over zonnepark’

Bewoners van de Lagelandpolder hebben het gevoel dat de plannen veel te grootschalig zijn voor het gebied, en dat hun zorgen daarover amper landen. Het CDA vroeg het college daarom in een motie om concessies wat betreft de oppervlakte van het zonnepark.

,,Dat hoeft helemaal niet per se 250 hectare zijn’’, vindt CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens. ,,De bewoners hebben nu het idee dat de plannen allang gemaakt zijn, en zij alleen de randjes mogen kleuren. Maar wij hebben als raad nog niets besloten.’’ Ook de andere oppositiepartijen uiten kritiek op het inspraakproces, dat volgens hen ondermaats is voor projecten met zo’n grote impact.

Wethouder wil niet opnieuw onderhandelen

Volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk is het gedoe rond de Lagelandpolder exemplarisch voor een groter probleem: ,,Hier in Groningen krijg je niet de zeggenschap over je eigen leefomgeving, die moet je afdwingen.’’ Dijk heeft geen goed woord over voor de manier waarop het gemeentestuur de inspraak tot nog toe inricht. ,,Het zal je maar gebeuren: de gemeente stelt vast dat er 250 zonnepanelen in je polder geplempt moeten worden, en zelf mag je alleen nog iets zeggen over hoe dat precies gebeurt.’’

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), met coalitiepartijen D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks achter zich, vindt dat de gemeente de Lagelandbewoners ruimte genoeg geeft om met hun suggesties en ideeën te komen voor de inrichting van het landschap. ,,Maar voor de grootte van het zonnepark zijn al kaders vastgesteld, en het zou raar zijn als dat nu ineens opnieuw inzet van de onderhandelingen is’’, stelde hij.

‘Zonnepark, hyperloop en hoge leefkwaliteit zijn prima te combineren’

Van der Schaaf doelt op de omgevingsvisie The Next City , die in 2018 door de raad is vastgesteld en waarin inderdaad staat genoemd dat de gemeente grote zonneparken wil ontwikkelen. Dijk en Ubbens houden op hun beurt vol dat in die omgevingsvisie nooit een minimumgrootte van 250 hectare is afgesproken.

,,Misschien concluderen we verder in het proces wel dat het park kleiner of juist groter moet worden, maar we gaan die grootte niet aan de voorkant al ter discussie stellen’’, hield Van der Schaaf vol. ,,We staan maximaal open voor ideeën en ik ben ervan overtuigd dat het zonnepark en de hyperloop prima te combineren zijn met een hoge leef- en woonkwaliteit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu