Oppositie in Groningse gemeenteraad roept op tot zuinigheid tijdens ultrakorte vergadering: 'Het lijkt erop dat er een economische crisis aankomt'

Een klein gedeelte van de Groningse gemeenteraad vergaderde woensdagmiddag in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel. Foto DVHN / Frits Poelman

Het moet wel een record zijn: 24 minuten vergaderde de Groningse gemeenteraad slechts op woensdagmiddag. Tijd genoeg voor beslissingen in een aantal dringende zaken, en voor kritische woorden over de financiële prioriteiten.

Er waren slechts 11 van de 45 raadsleden aanwezig in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel. Zo konden de leden genoeg afstand van elkaar houden in de zaal.

René Stayen in de raad namens Stadspartij voor Stad en Ommeland

De ongebruikelijke vergadering was het sluitstuk van een soort juridische truc. Dinsdagmiddag vond ook al een raadsvergadering plaats, maar daar kwam niemand naartoe. De Gemeentewet staat in zo’n geval toe om meteen een nieuwe vergadering te plannen, waar een zeer klein aantal raadsleden toch rechtsgeldige beslissingen mag nemen.

Zo kon René Stayen geïnstalleerd worden als raadslid namens de Stadspartij voor Stad en Ommeland. Hij vervangt Mariska Sloot, die in februari stopte. Verder stonden vrijwel alleen zogenoemde conformstukken op de agenda, waar niet over wordt gedebatteerd, maar alleen gestemd. Om die reden, en om het aantal aanwezigen zo beperkt mogelijk te houden, lieten de PVV en Student en Stad helemaal verstek gaan.

Kritiek op investering in Villa B

De rest van de oppositie plaatste vraagtekens bij enkele voorgenomen uitgaven van het college. Met name het krediet van ruim 9 ton voor de monumentale ‘Villa B’ in het Ebbingekwartier moest het ontgelden. De gemeente wil Villa B gaan verhuren aan kunstorganisaties, maar het pand moet daarvoor eerst een renovatie en verduurzaming ondergaan.

Het college verwacht de kosten van de verbouwing later weer terug te verdienen, maar de Stadspartij vindt ‘mogelijke toekomstige opbrengsten’ een te magere basis voor een investering. CDA en VVD voelen er ook weinig voor.

‘Niets is nu zoals we bedacht hadden’

„Met name in deze onzekere tijden adviseren wij om financieel een pas op de plaats te maken”, zegt VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs. „Niets is op het moment zoals we bedacht hadden, zeker niet de financiën.”

Volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk zouden alle beschikbare middelen voorlopig besteed moeten worden aan zorg en sociale zekerheid. „Al het andere kan wachten of moet worden stopgezet. Het lijkt erop dat er een economische crisis aan zit te komen en dat de gemeente alle zeilen zal moeten bijzetten voor inkomen en huisvesting van de bewoners.”

Gemeenteraad start pas in augustus met nieuwe werkwijze

De kredietverstrekking werd toch goedgekeurd, net als alle andere plannen op de agenda. De raad heeft woensdag ook besloten om even te wachten met het invoeren van een nieuwe werkwijze, die de vergaderingen toegankelijker moet maken voor burgers. Dat zou vanaf 1 mei beginnen, maar die datum is door de coronamaatregelen niet haalbaar en wordt verschoven naar 1 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu