Oppositie Stadskanaal: 'Zinloos om nu verkenner aan te stellen'

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Oppositiepartijen in Stadskanaal voelen er niets voor om blind mee te gaan in het creëren van extra draagvlak voor de aanstaande bezuinigen. „Alleen op basis van een vage omschrijving dat er moeilijke en pijnlijke beslissingen genomen moeten worden, kun je geen constructief gesprek aangaan.”

Met het vertrek van wethouder Lian Veenstra en daarmee ook de SP uit de coalitie hebben de overgebleven coalitiepartijen een minimale meerderheid van één zetel. Er komen echter zware bezuinigingen aan en die zouden breed gedragen moeten worden, stelt het college. Om dat draagvlak breder te maken is oud-informateur Bert Nederveen aangesteld.

‘Wat wil de coalitie gaan doen?’

De oppositiepartijen PvdA, Gemeentebelangen, Lokaal Betrokken en D66 fronsen fronsen daar nu de wenkbrauwen bij: met welke botte bijl moeten wij dan gaan hakken, vragen zij zich af. Ze willen niet kopen wat onder het doek ligt. „We vinden het nodig en redelijk dat je, voordat je overweeg om steun te verlenen aan deze coalitie, weet wat er qua bezuinigingen staat te gebeuren. Dat hoeft niet tot op de komma nauwkeurig, maar wel in grote lijnen”, staat in een gezamenlijk verstuurd persbericht.

Dit is de omgekeerde volgorde van werken en zinloos, zeggen zij. Leg de kaarten open op tafel stellen de vier partijen: „Dat wil zeggen dat de coalitiepartijen en het college duidelijke antwoord moeten geven op de vraag welke kant ze op willen met het wegwerken van de tekorten.” En hoeveel van die tekorten is nu te wijten aan het Rijk en hoeveel aan gemeentelijke beleid? Op grond van dit antwoord bepalen de partijen of en wanneer ze een gesprek met Nederveen nuttig en zinvol vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu