Oppositiepartijen Groningen: eerst referendum over invoering Diftar (liefst tegelijk met de verkiezingen in maart 2021)

Foto: Pixabay.

De Groningse raadsfracties van de SP, Stadspartij, 100% Groningen, Student & Stad en de PVV willen dat de gemeente Groningen wacht met het invoeren van Diftar totdat inwoners hun mening hebben kunnen geven in een referendum.

Liefst zien ze dat referendum tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 georganiseerd. ,,Zo druk je de kosten voor het referendum en wordt de opkomst bevorderd.

Niet zonder goede volksraadpleging

Omdat het afvalbeleid van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer in 2021 gelijkgetrokken moet zijn stellen de fracties voor om eerst het model van Groningen en Ten Boer te hanteren, met een afvalstoffenheffing op basis van grootte van huishouden.

Diftar kan niet zomaar worden ingevoerd zonder goede volksraadpleging, vinden de partijen. Eerder bleek slechts 15 procent van de inwoners van Groningen en Ten Boer voor de invoering van het systeem waarin elke inwoner per kilo restafval betaalt.

‘Grote verdeeldheid in de raad’

Daan Brandenbarg, SP-raadslid: ,,Er is veel verzet tegen Diftar onder inwoners, daarom is een referendum nu belangrijker dan ooit. Het is een ingrijpend besluit, met hoge invoeringskosten. Bovendien is er een grote verdeeldheid in de raad. Stel daarom de invoering uit, zodat we een referendum kunnen organiseren”.

Nieuws

Meest gelezen

menu