Oproep aan alle Duitsers: blijf zaterdag weg uit Winschoten en Groningen

Beeld van de Langestraat in Winschoten op de dag van de Duitse Eenheid in 2018. Duitsers wordt dit jaar gevraagd weg te blijven op 3 oktober. Foto: Huisman Media

Duitsers moeten wegblijven uit Winschoten. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt heeft Duitsers in de grensstreek verzocht op de dag van de Duitse eenheid niet naar Oldambt af te reizen.

In een gezamenlijke oproep met Landrat Matthias Groote, van Landkreis Leer, wordt een dringend beroep op de oosterburen gedaan de grens niet over te gaan. Dat geldt ook voor 31 oktober, Hervormingsdag.

‘Ga niet naar de provincie Groningen en Winschoten’

Traditioneel wordt Winschoten op beide dagen overlopen met gasten uit de grensstreek. Veelal hebben de lokale ondernemers een feestelijk programma opgezet, De drukbezochte Duitse Dagen, om het de oosterburen zo leuk mogelijk te maken. Dat was ook de bedoeling voor dit jaar.

Vorige week heeft Sikkema de ondernemers al laten weten dat er een streep kan door de festiviteiten moet. Nu volgt dus een dringend appel op de oosterburen niet de grens over te steken en Winschoten en de provincie Groningen te mijden.

Sikkema zegt over haar dringende boodschap niet te hebben overlegd met haar collega Schuiling van de stad-Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio. ,,We hebben dit met Landkreis Leer opgepakt, omdat ondernemers uit Winschoten in Duitse kranten hadden geadverteerd met de Duitse Dagen. We vonden dat we ze moesten wijzen op het niet doorgaan van deze feestdag.”

Geen controles bij de grens

Landrat Matthias Groote wil ook dat zijn landgenoten niet de grens over wippen. ,,Alleen als het noodzakelijk is, maar verkeersbewegingen moeten zo veel mogelijk worden voorkomen. Zo kunnen we contacten voorkomen en uitbreiding van het virus aan beide kanten van de grens afremmen.”

Het dringend advies niet naar Nederland te gaan is een gevolg van de coronapandemie. Sinds vrijdag neemt het aantal besmettingen in de provincie sterk toe.

Sikkema laat weten dat de winkels gewoon open zijn, maar vindt het voor Duitsers ‘niet raadzaam’ om nu te gaan shoppen. ,,Maar we gaan niet bij de grens staan om te controleren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu