Oproep: die tribune moet bomvol dinsdag bij het gaswinningsdebat

Eijgelaar hoopt dat de tribune in de Tweede Kamer dinsdag bomvol Groninger zit. Foto ANP

Het zou geweldig zijn als de publieke tribune dinsdag bij het gaswinningsdebat in de Tweede Kamer bomvol Groningers zit. Dat vindt Yfke Eijgelaar uit Onderdendam, die haar provinciegenoten oproept massaal naar Den Haag te gaan.

„Er is momentum”, zegt Eijgelaar. „En daar moeten we gebruik van maken.”

De nieuwsberichten over de gaswinning in Groningen buitelen over elkaar heen deze week. Het begon met de flinke aardbeving bij Zeerijp op maandag, gevolgd door de politie die actievoerders thuis bezoekt , het bezoek van gasminister Eric Wiebes en kritische geluiden van het Staatstoezicht op de Mijnen en de Nationale Ombudsman .

Ook de landelijke kranten schrijven nu volop over de gaswinning, constateert Eijgelaar tevreden. „Dat zal dinsdagavond bij het debat in de Tweede Kamer ook zo zijn. Ik wil dat de landelijke pers daar een tribune ziet die bomvol Groningers zit.”

Programma debat

De Tweede Kamer debatteert dinsdag vanaf 18.45 uur over mijnbouwschade. Op het programma staat onder meer het erfgoed in het aardbevingsgebied, het meet- en regelprotocol, de Nationaal Coördinator Groningen en het afwijzen van schades in Emmen.

Eijgelaar hoopt dat veel noorderlingen dinsdag naar Den Haag gaan. „Veel Groningers kiezen ervoor om te kankeren vanaf hun bank. Het is tijd om onze stem in Den Haag te laten horen.”

Zeeuw in actie tegen de gaswinning

Dat Groningers in hun strijd tegen de gaswinning steeds meer steun ontvangen vanuit de rest van het land, bewijst deze week Geert van Breugel uit Burgh-Haamstede.

De Zeeuw verbaast zich over de gebeurtenissen in Groningen, waar hij via zijn vrienden in de provincie over hoort. Breugel is bezig met de lancering van een protestactie met posters die Groningers voor hun raam kunnen hangen met teksten als ‘Te sloop!’ en ‘Hier slapen kinderen onder een onveilig dak’.

Mensen die mee willen naar Den Haag kunnen zich aanmelden via: actie@houdgroningenovereind.nl.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu