Oproep in gemeenteraad Oldambt: ‘Wethouder Wünker, doe iets aan die bunker’

VVD-wethouder Erich Wünker in Oldambt. Foto: Archief DvhN

Meerdere dorps- en wijkraden in Oldambt hebben een uiterst moeizame relatie met de gemeente. Ze voelen zich niet serieus genomen.

Het komt erop neer dat de samenwerking tussen dorps- en wijkraden en de gemeente minimaal is. De interesse van ambtenaren en bestuur voor wat er lokaal speelt en de helpende hand toe te steken, zou ernstig te wensen overlaten.

Enkele partijen in de gemeenteraad herkennen de klacht. Aanleiding voor de kwestie was maandagavond een brief van Nelleke Bouman-Hulshoff aan de gemeente. Zij stapte op als als bestuurslid van Dorpsbelangen Finsterwolde. Als reden voert zij ‘de volstrekte desinteresse van de gemeente in Finsterwolde’ aan.

Ivoren toren

,,In Oldambt ontbreekt het volstrekt aan respect voor haar inwoners. De gemeente zit in een ivoren toren en doet wat ze wil’’, aldus een teleurgestelde Bouman-Hulshof.

Raadslid Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt zegt dat er tussen meer dorps- en wijkraden en de gemeente ‘frictie’ is. Hij riep het college van burgemeester en wethouders op te werken aan betere verhoudingen. ,,Ja zeggen en niet uitvoeren, dat is het probleem’’, zo vatte hij de verstoorde relaties samen.

‘Nee, is ook een antwoord’

Wethouder Erich Wünker vindt dat te kort door de bocht. Hij wekte de indruk dat mensen zich onbegrepen voelen en ontevreden zijn als ze hun zin niet krijgen. ,,Je moet als gemeente ook nee kunnen zeggen. Nee, is ook een antwoord. Het kan niet zo zijn dat het een kwestie is van: u vraagt, wij draaien.’’

Wünker erkent echter toch dat er iets schort aan de relatie tussen de gemeente en de dorps- en wijkraden. ,,Ik beweer niet dat het overal koek en ei is en dat het alleen met Finsterwolde niet goed loopt.’’ Hij beloofde de mensen van de dorps- en wijkraden te zullen uitnodigen.

Volgens de Verenigde Communistische Partij (VCP) voelen inwoners die zich inzetten voor de leefbaarheid in hun omgeving zich op het stadhuis in Winschoten onvoldoende gehoord. ,,Ze komen daar heel moeilijk en in veel gevallen soms helemaal niet binnen. Daarom zeg ik tegen de wethouder: Wünker, doe iets aan die bunker.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu