Oproep vanuit Leer: Nederlandse artsen blijf in Duitsland

Landkreis Leer doet een dringend beroep op Nederlandse medici om in Duitsland te blijven. Archief: DvhN

Landkreis Leer doet een dringend beroep op Nederlandse artsen en verpleegkundigen om in de kliniek in Leer te blijven.

We hebben de Nederlandse medici nodig

Als de medici toch de grens over gaan en maandag weer denken aan de slag te kunnen, wordt ze dat verboden. ,,Dat zou pijnlijk zijn”, meent Matthias Groote, landraad in Leer. ,,We hebben de Nederlandse medici in deze coronacrisistijd dringend nodig.”

Als de artsen en verpleegkundigen besluiten in Leer te blijven, kunnen ze de eerste veertien dagen ook niet meer terug naar Nederland. Dat heeft te maken met een gisteren door de deelstaat Nedersaksen aangekondigde maatregel, die vanaf vandaag van kracht is.

Dat geldt ook voor het Emsland, waar in ziekenhuizen in Papenburg, Meppen en Lingen ook vrijwel zeker Nederlandse medici werkzaam zijn.

Verscherpte maatregelen afgekondigd

Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn verscherpte maatregelen afgekondigd. Nederland geldt met onmiddellijke ingang als risicogebied, zoals dat ook al gold voor Italië en Spanje. ,,We proberen contacten zoveel mogelijk aan banden te leggen”, zegt Groote.

Vanaf nu geldt dat mensen die de afgelopen veertien dagen in het buitenland zijn geweest bepaalde instellingen, zoals ziekenhuizen, dagklinieken en verpleegcentra, niet meer mogen bezoeken. Hoeveel Nederlandse medici in het ziekenhuis in Leer werkzaam zijn, is onbekend.

Terwijl aan de ene kant verscherpte maatregelen gelden, is er ook een aantal maatregelen in Nedersaksen teruggedraaid. Zo mogen bouwmarkten en tuincentra vanaf vandaag weer open.

Nedersaksen heeft dat besloten, omdat deze zaken in de omliggende deelstaten Bremen en Noordrijn-Westfalen wel open mogen zijn. Veel inwoners van Nedersaksen trokken daar de laatste dagen naartoe voor hun inkopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu