Oproep: wie rijdt latte-kampioen Jeroen uit Marum straks naar Brownies & Downies in Drachten?

Wie Jeroen twee keer per week van Marum naar Drachten (en terug) wil brengen krijgt er een vrolijke passagier voor terug, zegt zijn werkgever Annemiek van Veelen (rechts). Foto: Jilmer Postma

Vier jaar lang kwam Jeroen Meijer uit Marum op zijn werk bij Brownies & Downies dankzij een vrijwillige chauffeur. Maar die moet er nu noodgedwongen mee stoppen.

In het café in Drachten, waar mensen werken met een verstandelijke beperking, is Jeroen het zonnetje in huis. Zeker als hij achter de bar zijn kunsten mag vertonen. Met een grote glimlach: ,,Cappuccino en latte maken.”

Sinds het zaak in 2016 open ging is de 33-jarige Meijer van de partij. ,,Een heerlijke jongen”, zegt eigenaar Annemiek van Veelen over haar medewerker met downsyndroom. ,,Hij houdt van grappen, vrolijkt je dag op. Er zijn gasten die speciaal langskomen wanneer hij er is.”

Te ver voor WMO-vervoer

Meijer woont net over de Friese provinciegrens in Marum, te ver voor (vergoed) WMO-vervoer. Een gepensioneerde Drachtster haalde hem daarom elke donderdag - en vrijdagochtend op, vier jaar lang. Na werktijd bracht hij Meijer weer keurig thuis. Maar de weldoener moest er drie weken terug mee ophouden. Slecht zicht en de drukte op de weg maken de ritjes niet langer verantwoord.

Van Veelen woont zelf in Zuidhorn en chauffeurt haar werknemer nu. Als tijdelijke oplossing. ,,Want het is voor ons beiden niet ideaal. Als eigenaar moet ik vaak het eerst op het werk zijn, en Jeroen is gewend om iets later te beginnen. En omdat hij eerder stopt moet ik ook weer vroeger weg.” Vrijdag moet Meijer zelfs thuisblijven: Van Veelen heeft ergens anders een afspraak.

Liedjes van Monique Smit

Vorige week deed Brownies & Downies een oproep via Facebook voor een nieuwe vrijwillige chauffeur (wel met kilometervergoeding). ,,Voor Jeroen is een vaste persoon belangrijk. En structuur. Donderdag en vrijdag op de vaste tijden halen en brengen, dat heeft hij nodig. En het liefst iemand die het een paar jaar wil doen.”

Eigenlijk de enige andere voorwaarde: onderweg lekker samen naar de liedjes van Monique Smit luisteren, de grote favoriet van Meijer. Van Veelen weet er inmiddels alles van. ,,Het dak gaat er af tijdens dat kwartiertje in de auto, het is heel gezellig.” Al heeft ook Jeroen, net als ieder ander, soms minder zin om vroeg op te staan. ,,Dat merk je vanzelf wel. Met Jeroen is duidelijk, what you see is what you get.”

Meijers andere passie: voetbal. PSV en SV Marum zijn dé clubs. Maar de chauffeur mag daar anders over denken. Meijer, op fluistertoon: ,,Annemiek is voor Heerenveen.”

Brownies & Downies is te bereiken op 0512-776361

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu