Opschalen, opschalen, meer, meer. Vanuit Winschoten gaan coronatesten de wereld over - en de koning draagt zijn steentje bij

,,Hoezo zijn er niet voldoende coronatesten? In Winschoten kunnen we ze produceren. Aan ons ligt het niet en we kunnen nog veel meer maken.” Wim Kruisman (70) uit Veendam toont onverbloemd zijn irritatie aan koning Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander zet de lopende band aan tijdens de opening van de nieuwe productie- en assemblagelocatie voor coronatestkits van PerkinElmer in Winschoten.

Koning Willem-Alexander zet de lopende band aan tijdens de opening van de nieuwe productie- en assemblagelocatie voor coronatestkits van PerkinElmer in Winschoten. Foto: ANP/Remko de Waal

De vorst heeft zojuist de nieuwe productie- en assemblagelocatie voor coronatestkits van het bedrijf PerkinElmer in Winschoten geopend. Daarmee heeft hij zijn steentje bijgedragen in de strijd tegen Covid-19. De van oorsprong Amerikaanse onderneming produceert wereldwijd innovatieve meetapparatuur, maar begon in het voorjaar met de productie van coronatestkits.

Familieleden van medewerkers helpen mee

Kruisman is weliswaar gepensioneerd, maar toen het bedrijf enkele weken geleden een beroep op hem deed om mee te helpen de productie van testkits op te schalen, was Kruisman direct van de partij. ,,Ik doe het met liefde want het is voor een goed doel. We moeten gewoon meer testen.”

Om aan de enorme vraag te voldoen zijn zelfs familieleden van medewerkers ingeschakeld. Koning Willem-Alexander stapte gistermiddag ook in de rol van vrijwilliger door de lopende band aan te zetten, aan te schuiven bij het inpakken van de kits en zich te laten voorlichten langs de productielijn.

Aan die klus mocht hij pas beginnen nadat hij eerst zijn lichaamstemperatuur had laten opmeten en zijn handen met desinfecterende gel had gewassen. Het zal je maar overkomen, een besmetting oplopen in een bedrijf dat coronatesten produceert.

Nieuwe productielijn

In enkele weken tijd heeft PerkinElmer een nieuwe productielijn in Winschoten uit de grond gestampt. Zestig mensen werken er inmiddels. Hoeveel testkits er wekelijks de deur uitgaan, wil directeur Perry Luja niet zeggen. Want: het bedrijf is beurs genoteerd, dus gevoelige informatie mag niet naar buiten. Ook over omzet wil hij niets kwijt.

Enthousiaster is hij als de nieuwe productielijn aan de orde komt. ,,We hebben van niets iets gemaakt”, meent Luja. ,,We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt. Ik ben trots tot de macht drie. En dat de koning onze nieuwe vestiging opent is helemaal fantastisch.”

Aanvankelijk wilde de vorst een informeel bezoek aan Groningen brengen, waar ook een vestiging is, maar het bedrijf was inmiddels al verhuisd. Het credo luidt op dit moment immers: opschalen, opschalen, en meer, meer, meer.

En dat is best pittig, erkennen de medewerkers. Het is dagelijks vol aan de bak, maar het resultaat is er ook naar. De dozen met testkits staan in lange rijen hoog opgestapeld in de enorme assemblagehal. ,,Het is net alsof we de coronatestkits op een voetbalveld maken”, zei Luja.

Nederland wil er nog niet aan

Willem-Alexander toonde zich onder de indruk dat het bedrijf zo snel in staat is gebleken een nieuwe productielijn te starten. Inmiddels wordt er gewerkt in drieploegendienst. ,,We kunnen nog meer produceren, maar dan moeten we ook op zaterdag en zondag aan de slag. Maar die optie houden we nog achter de hand. Je kunt ook te veel van de mensen vragen.”

Toch is extra produceren de wens van Luja. ,,Wij willen heel graag. In Nederland hoeft er wat ons betreft geen tekort aan testen te zijn.” Met de taskforce die over inkoop en verspreiding van testen in Nederland gaat is contact. ,,Maar schijnbaar is er nog niet de durf en de bereidheid. Ik zou zeggen: stap uit jullie comfortzone.” Luja wijst op Californië, de Amerikaanse staat, Wales, België en Denemarken waarmee PerkinElmer goede zaken doet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu