Opvang asielzoekers aanmeldcentrum Ter Apel lijkt opnieuw te lukken: 'Het blijft op het nippertje, houtje touwtje'

Foto: ANP

Het ziet ernaar uit dat er vrijdag en in het weekeinde voldoende opvang beschikbaar is voor asielzoekers die zich melden in Ter Apel. ,,Als er sprake blijft van een continue uitstroom van vluchtelingen, ziet het ernaar uit dat we het gaan redden”, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Sinds dinsdag mogen er niet meer dan 2000 asielzoekers verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Eerder deze week schoten diverse gemeenten, waaronder Amsterdam en Alkmaar, te hulp met tijdelijke opvangplekken voor mensen die niet meer in het aanmeldcentrum konden blijven. Donderdag werd bekend dat ook in Venray en in Rijswijk plaats wordt gemaakt om Ter Apel te ontlasten.

,,Vandaag konden er nog eens vijftig mensen uitstromen naar Alkmaar”, aldus de woordvoerster vrijdag. Zij denkt dat het maandag en dinsdag mogelijk weer spannend kan worden omdat dit traditioneel drukke instroomdagen zijn. ,,Daarbij moet opgeteld worden dat de opvang op sommige locaties heel tijdelijk zijn. Het blijft dus op het nippertje, houtje touwtje.”

Steentje bijdragen

Vrijdag maakte de gemeente Oirschot bekend dat ook daar ruimte wordt gemaakt voor asielzoekers. Maximaal 150 van hen zijn waarschijnlijk vanaf mei welkom in de Brabantse plaats. De tijdelijke noodopvang is bedoeld voor een jaar met een mogelijke verlening van nog een jaar. Volgens burgemeester Judith Keijzers-Verschelling van Oirschot voelt de gemeente zich verantwoordelijk om ,,haar steentje bij te dragen en mensen in nood op te vangen”.

Nieuws

menu