Opvang moeilijke doelgroep: Groningen zoekt plek voor ‘rare huizen’

Groningen gaat op zoek naar een geschikte plek om zeer moeilijk plaatsbare personen te huisvesten. De locatie moet op 100 meter afstand liggen van omliggende wijken.

Zorgaanbieders als Werkpro, Leger des Heils, Kopland, Terwille en VNN willen in Groningen een zogeheten project Skaeve Huse oprichten, melden B en W in een brief aan de Groninger raad. Het betekent vrij vertaald rare huizen en is afkomstig uit Denemarken.

Drank- en drugsverslaving en psychiatrisch probleem

In het project wonen overwegend alleenstaande mannen die door een drank- of drugsverslaving gekoppeld aan een psychiatrische problematiek moeilijk zijn te huisvesten.

Buiten een woonwijk

Door deze mensen buiten een woonwijk te huisvesten en rust te bieden, wordt de overlast teruggedrongen. De bewoners krijgen begeleiding en er is een beheerder aanwezig. Skaeve Huse moet voorkomen dat mensen gaan zwerven en zo voor overlast zorgen in de stad.

Volgens cijfers levert het project aan bijdrage aan de vermindering van problemen, zeggen B en W. Ook is aangetoond dat de bewoners nauwelijks overlast opleveren mits er een afstand is van 100 meter tot andere wijken.

In Groningen ongeveer dertig mensen

In Groningen is een groep mensen die tot de doelgroep van Skaeve Huse hoort. Voor hen zijn vormen van opvang aanwezig, maar voor een kleine groep werkt ook deze opvang niet. Bijna dertig mensen zouden voor Skaeve Huse in aanmerking komen.

Groningen gaat daarom op zoek naar een plek voor het project.

Nieuws

Meest gelezen

menu