Organisator Autocross Winsum is uitgeracet. 'We hebben te weinig vertrouwen in de toekomst'

AutoSport Groningen stopt. De club organiseerde jarenlang autoraces in Winsum, maar ziet de toekomst somber in door corona en de steeds strengere regels zoals geluidsrestricties.

Rondvliegende stukken modder, ronkende motoren en hier en daar een crash tijdens de autocross met Hemelvaart.

Rondvliegende stukken modder, ronkende motoren en hier en daar een crash tijdens de autocross met Hemelvaart. Foto: Corné Sparidaens

Het bestuur maakte het nieuws via Facebook bekend.

‘We hebben zes jaar lang in Winsum met veel ups en downs prachtige wedstrijden mogen organiseren’, schrijven de organisatoren op sociale media. Nu een groep medewerkers vertrekt, de toekomst door corona onzeker is en de milieuregels steeds strenger worden, gooit ASG de handdoek in de ring. ‘We hoeven niemand uit te leggen dat we dit besluit met pijn in onze harten genomen hebben.’

Flora- en fauna, geluidsrestricties en coronamaatregelen

ASG organiseerde jaarlijks vier autocrosswedstrijden op de weilanden even buiten Winsum. Het is weidevogelgebied waar in het broedseizoen, van half maart tot half juli, strenge eisen gelden. Ook ervoeren omwonenden geluidsoverlast. De organisatie nam voorgaande jaren al geluiddempende maatregelen, maar de regelgeving rondom natuur wordt steeds strenger.

In 2019 wilde de vereniging zich ook opheffen, toen de gemeente extra natuuronderzoek eiste en een wedstrijd daardoor mogelijk kwam te vervallen.

De race werd op het nippertje gered na een actie, waarbij supporters, rijders en sponsoren hun crossauto’s pal voor het gemeentehuis parkeerden.

‘Dit is een groot gemis voor raceliefhebbers’

De races trokken jaarlijks duizenden bezoekers. Op Facebook wordt er begripvol gereageerd, maar de liefhebbers van de sport vinden het ook enorm jammer. ‘Dit is een groot gemis voor raceliefhebbers’, schrijft iemand onder het bericht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu