Oud grenskantoor Rhederbrug lijkt van de ondergang gered

Het voormalige grenskantoor lijkt van de ondergang gered. Foto Archief Huuisman Media

Het voormalige grenskantoor in Rhederbrug lijkt behouden te blijven en een nieuw leven te krijgen. Met dank aan een regionale ondernemer.

Hij heeft zich gemeld bij de gemeente Westerwolde, de huidige eigenaar van het vervallen en veelbesproken pand.

De naam van de ondernemer wil wethouder Bart Huizing (PvdA) nog niet noemen, wel wat diens plannen zijn. ,,Hij wil het gebouw restaureren en het vervolgens als bedrijfspand gebruiken.

Emotionele band

De ondernemer heeft een emotionele band met het gebouwtje omdat hij er vroeger vaak langs reed. Dat is voor hem een reden geweest zich bij ons te melden.’’

Huizing zegt in principe positief tegenover het restauratie- en herbestemmingsplan te staan. ,,Maar we moeten nog een definitief besluit nemen over de verkoop. Dat doen we op korte termijn.’’

Verpaupering

Het gebouw aan de Rhederweg was vele decennia in gebruik als grenskantoor, maar verloor zijn functie toen de standaard grenscontroles binnen de Europese Unie werden afgeschaft. In de jaren die volgden, verpauperde het pand langzaam maar zeker. Het werd steeds meer een doorn in het oog van de inwoners van Rhederbrug en wijde omgeving en een van de bekendste rotte kiezen in de grensstreek.

Rotte kies

De voormalige gemeente Bellingwedde, inmiddels opgegaan in Westerwolde, wilde jaren geleden al iets aan die rotte kies doen. Ze kon echter weinig uitrichten tegen de eigenaar, een beheermaatschappij.

Dat veranderde toen Bellingwedde vorig jaar een regeling aannam waarmee strenger - denk aan juridische stappen - kon worden opgetreden tegen eigenaren van vervallen gebouwen.

Symbolisch

De gemeente stapte met die regeling in de hand naar de beheermaatschappij en nam na overleg het pand voor een symbolische 1 euro over. Huizing heeft de gemeenteraad deze week op de hoogte gebracht van het restauratie- en herbestemmingsplan, na vragen van oppositiepartij VVD over het verpauperde pand. Hij benadrukt dat niet alleen de gemeente moet instemmen met een nieuwe kantoorbestemming voor het gebouw. ,,Ook de provincie Groningen zal daarmee akkoord moeten gaan.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu