Oud-inwoner Veendam (43) na DNA-match aangehouden voor brandstichting in 2010 in zijn toenmalige woonplaats. Bij de brand kwam een brandweerman om het leven

Brand in de vroege ochtend van 8 maart 2010 bij een pand van Scheer & Foppen aan de Kerkstraat in Veendam. Foto: 112 Groningen

De politie heeft maandag een 43-jarige man uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een brandstichting in 2010 in Veendam, waarbij een brandweerman om het leven kwam. De verdachte is donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft 14 dagen langer in voorarrest.

In de vroege ochtend van 8 maart 2010 brak brand uit bij een pand van Scheer & Foppen aan de Kerkstraat in Veendam. Bij het blussen van de brand kwam de 44-jarige brandweerman Wiebe de Vries om het leven. Hij werd samen met een collega-brandweerman bedolven onder het puin van een instortende gevel.

De Vries overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Zijn collega raakte ook gewond, maar overleefde het incident.

Uit onderzoek bleek dat de brand was aangestoken.

Twee brandstichtingen in één nacht

In diezelfde nacht werd ook brand gesticht bij disco Party Rumors aan het Prins Hendrikplein. Uit verklaringen van getuigen en uit sporen die zijn veiliggesteld, blijkt dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij het aansteken van beide branden.

Onderzoek en aanhouding na DNA-match

In 2010 zijn tijdens het forensisch onderzoek diverse sporen veiliggesteld. Er werd DNA aangetroffen, maar dit leverde jarenlang geen resultaat op in de DNA-databank.

In 2020 moest een nu 43-jarige man uit Apeldoorn in verband met een veroordeling zijn DNA-afstaan. Dit DNA bleek een match met de veiliggestelde sporen bij de branden.

Naar aanleiding van deze match is opnieuw uitgebreid onderzoek naar de branden gedaan. Zo is opnieuw sporenonderzoek gedaan en zijn opnieuw getuigen gehoord. Dit onderzoek bevestigde het beeld dat meerdere personen betrokken waren bij de brandstichtingen.

Maandag is de 43-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij beide branden. Destijds woonde de verdachte in Veendam. Hij is donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris en blijft 14 dagen langer in voorarrest.

Verdachten uit horecawereld Veendam

Omdat getuigenverklaringen en sporen aantonen dat er meerdere personen betrokken moeten zijn geweest bij het aansteken van de branden, is de politie op zoek naar de andere betrokkenen bij deze brand die uiteindelijk het leven heeft gekost van Wiebe de Vries.

De onderzoeksresultaten doen sterk vermoeden dat de betrokkenen in 2010 in de horecawereld in Veendam zaten. De politie roept deze personen met klem op zich te melden.

Lees hieronder de berichtgeving over de speurtocht naar de mogelijke dader uit Dagblad van het Noorden van 20 maart 2010

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu