Oud-leden studententeam uit Groningen willen na succes met zonneauto's nu gaan racen op waterstof

Calvin Beijering (links) en Alje Zwijghuizen van het waterstof studententeam.

Calvin Beijering (links) en Alje Zwijghuizen van het waterstof studententeam. Foto: Harjan Offereins

Na hun succes met het Top Dutch Solar Racing team willen oud-teamleden Alje Zwijghuizen en Calvin Beijering nu gaan racen op waterstof.

Ze willen een team oprichten dat in 2025 met een zelfgebouwde waterstofauto mee gaat doen aan de Shell Eco-marathon. Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarbij deelnemers een vaste afstand afleggen en zo min mogelijk waterstof verbruiken. De locatie voor 2025 is nog niet bekend.

Het Top Dutch Solar Racing team debuteerde in 2019 tijdens het WK voor zonnauto’s in Australië. De groep eindigde als vierde in het algemeen klassement en ontving toen ook een trofee voor goed ingenieurschap. Het team dat in 2021 meedeed aan de Solar Challenge Morocco behaalde opnieuw de vierde plek. In oktober doet opnieuw een studententeam mee aan de World Solar Race in Australië..

Waterstof is onmisbaar voor de toekomst

Het nieuwe waterstof race team krijgt volgens Zwijghuizen en Beijering eenzelfde soort opbouw als het solar team. ,,Het studententeam gaat bestaan uit 20-25 studenten van verschillende disciplines, variërend van communicatie tot aan techniek.” Volgens de twee is waterstof onmisbaar voor de toekomst. Zwijghuizen: ,,Het Noorden van Nederland is de eerste regio in Europa die subsidie krijgt om te transformeren tot een ‘hydrogen valley’. Ook is Groningen onlangs geprofileerd als de waterstof hoofdstad van Europa,”

Volgens Zwijghuizen is het daarom nu het perfecte moment om een waterstof om een waterstof raceteam op te richtingen. ,,Twente, Arnhem en Delft racen al tegen elkaar in de Shell Eco-marathon, dat kunnen wij in het Noorden ook.”