Oud-student krijgt spijt van dronkemansactie en stuurt 20 jaar later gestolen ornament terug naar Rijksuniversiteit Groningen

Een briefje: 'Ik heb iets doms gedaan'. Rechts het voorwerp dat de student meenam. Foto's: Cisca Wijmenga

Als student doe je domme dingen waar je later spijt van krijgt. Een anonieme alumnus van de Rijksuniversiteit Groningen stuurde daarom een gietijzeren ornament terug dat 20 jaar geleden afbrak van het Academiegebouw doordat hij er aan was gaan hangen.

Op een handgeschreven kaart biecht hij nu alles op. ,,Het Academiegebouw stond in de steigers en 's nachts klom ik erin (achter een vriend aan die ik wilde redden van een zekere valdood)."

De oud-student weet het nog precies. ,,Eenmaal bovenin aangekomen leek het me een goed idee om aan een gietijzeren ornament te gaan hangen. Het ding brak af: ik schrok en nam het mee. De volgende ochtend lag hij naast m'n kussen."

Eerlijkheid

De kaart, vergezeld van het gestolen ornament kwamen woensdag terecht bij rector magnificus Cisca Wijmenga. Zij bedankte de anonieme alumnus voor diens eerlijkheid.

De bijzondere post bracht de RUG bovendien op een idee, vertelt directeur Arjen Dijkstra van het universiteitsmuseum. ,,We gaan er een tentoonstelling van maken die we voorlopig snatched heritage noemen. Die komt in het najaar de etalage naast het universiteitsmuseum in de Oude Kijk in 't Jatstraat."

Volgens Dijkstra worden veel vaker historische ornamenten gestolen en komt daar nu en dan ook wat van terug. Zoals de speer die de Romeinse godin van wijsheid en wetenschap vasthoudt.

Bezemsteel

,,We kwamen er achter dat die was vervangen door een bezemsteel. De bloem die nu teruggekomen is, was al vervangen. Het Academiegebouw is meer dan honderd jaar oud en zo vallen er ook nog wel eens ornamenten af. En we missen ook nog wel het een en ander. Zoals de passer van Mathematica."

Dijkstra kan er ergens wel de humor van inzien. ,,Het hoort bij een studentenstad. Maar nog los van dat het veel geld kost om te repareren is het natuurlijk hartstikke gevaarlijk om ergens op te klimmen. Helemaal als je dronken bent."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu