Oude Groninger kerken in de steigers

Goede Herder kerk Bedum

Zeker vijftien monumenten van Stichting Oude Groninger Kerken staan dit jaar op de rol van onderhoud, al dan niet gecombineerd met herstel van bevingsschade.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) spreekt van een absoluut record. De eeuwenoude monumenten hebben schade opgelopen als gevolg van aardgaswinning. De SOGK bezit 85 kerken, 54 kerkhoven, twee synagogen en acht vrijstaande torens. De stichting zet zich in voor het behoud van de vaak eeuwenoude monumenten die in de meeste gevallen niet langer als godshuis gebruikt worden. Eerder is becijferd dat 60 procent van het bezit in meer of mindere mate is beschadigd.

De afgelopen jaren zijn al tientallen kerken aangepakt. Niet eerder staan er zo veel klussen in één jaar gepland. Het gaat in de meeste gevallen om herstel van voeg- en metselschade. Scheuren worden hersteld en stucwerk gerepareerd.

Bedum tot Pekela

Onder meer de Goede Herderkerk in Bedum en de zaalkerkjes in Den Horn en Hornhuizen worden aangepakt. De toren van Oude Pekela wordt flink onder handen genomen, net als de vrijstaande toren van Uitwierde en die van Zeerijp. Ook in Usquert, aan het gele kerkje, is sprake van combiherstel. ,,Stuc- en sauswerk binnen en buiten, en bevingsschade. In de middeleeuwse kerk van Zuidwolde, ook hier het ondertussen vertrouwde riedeltje: regulier onderhoud gecombineerd met herstel bevingsschade’’, schrijft de stichting in haar nieuwsbrief.

Geld

Voor het herstel komt geld beschikbaar uit het Herstelfonds Getroffen Kerken van de SOGK. Hoe groot de schade precies is en hoe veel werk verricht moet worden, is onduidelijk. Bij de SOGK was niemand aanwezig voor een toelichting.

Nieuws

Meest gelezen

menu