Oude LTS kan de prullenbak in; Winschoten heeft bijna een nieuw verpleeg- en gezondheidscentrum

Eric Scheijgrond in een van de inmiddels ingerichte studio’s in de Emmaheerdt. Foto: Huisman Media

Winschoten heeft er - bijna - een nieuw verpleeg- en gezondheidscentrum bij. Een project van de lange adem, want ruim vijf jaar geleden was de start. Nu ligt de rode loper uit.

Het dreigt toch te gebeuren, de oplevering en ingebruikname van verpleeg - en gezondheidscentrum Emmaheerdt in hartje Winschoten nadert zijn voltooiing. Een faillissement van de projectontwikkelaar, vleermuizen en vele andere obstakels zijn genomen. Daarmee kan ook de werktitel oude LTS, vernoemd naar de voormalige technische school op die plek, definitief in de prullenbak.

Vijf jaar na de start van het project is het bijna afgerond

Met nog een kleine slag om de arm worden de eerste bewoners nog voor de jaarwisseling verwacht. Ruim vijf jaar nadat het project werd gelanceerd zijn de eerste studio’s ingericht. Weliswaar om potentiële bewoners een idee te geven hoe hun onderkomen er kan uitzien, maar toch. Aan de tientallen andere studio’s wordt nog hard gewerkt. Toch is de rode loper al uitgelegd.

Eric Scheijgrond, directeur van de Nederlandse tak van de Belgische zorgvastgoedbelegger Aedifica, is er deze dinsdag speciaal voor naar Winschoten gereden. Aedifica legde in 2017 12 miljoen euro op tafel voor het project. Obstakels zijn er nauwelijks nog, hoewel, met corona weet je het maar nooit. ,,Maar materieel gezien kan het niet meer mislopen. Ik verwacht al in november de eerste bewoners te kunnen verwelkomen. Misschien dat we dan hier en daar nog wat moeten verven of iets aan de aankleding moeten doen. Buitenom en elders in het complex, maar het grote karwei is geklaard.”

Centrale rol weggelegd voor Oosterlengte

Voor zorginstelling Oosterlengte, de grootste zorgaanbieder in Noordoost-Groningen, is een centrale rol weggelegd in het vier etages tellende centrum. Ze krijgt 36 verpleegplaatsen, bedoeld voor intensieve zorg. Het gaat om bewoners die nu nog worden verzorgd in Renselheerdt. Wanneer zij de overstap maken is nog onduidelijk. Bestuurder Ismay Kremers wil zich ook niet op een verhuisdatum vastpinnen, nadat verhuisdata al drie keer zijn verschoven. ,,We zijn nu alles aan het plannen.”

Op de begane grond is ruimte voor het zorgcentrum, 1800 vierkante meter oppervlakte, waar diverse zorgspecialismen worden aangeboden. Een huisarts, beweegcentrum/fysiotherapie, maar wellicht ook een tandarts. ,,De vraag is vele keren groter dan het aanbod”, weet Scheijgrond. ,,We zullen partijen moeten teleurstellen.” Het zorgcentrum wordt een publieksvriendelijke ruimte. ,,Dat verschilt met de eerste tekeningen. We vonden dat het een te ziekenhuisachtig uitstraling had. De mensen komen hier om te wonen.” Wat in ieder geval een plekje krijgt zijn de voor de voormalige LTS zo kenmerkende glas-in-loodramen. Ze leken een poosje verdwenen, maar uiteindelijk lagen ze gewoon in een bouwkeet. ,,Hoe en wat we ermee gaan doen, daar zijn we nog over aan het nadenken, maar ze krijgen een plek op een zichtbare plaats”, zegt Scheijgrond.

Makelaar Nieboer verhuurt de 52 zorgstudio’s

Makelaar Yvonne Nieboer, van het gelijknamig makelaarskantoor, plakt inmiddels de grote te huur- posters op de ramen. Zij weet het zeker; de 52 zorgstudio’s zijn zo verhuurd. Als indicatie wordt een huur van 550 tot maximaal 735 euro genoemd. ,,Er is een enorme behoefte aan zorg. In de Emmaheerdt is alles onder één dak. Van zorg, huishoudelijke hulp tot maaltijdvoorziening. En je woont in het centrum. Een betere plek is er niet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu