Oude Ring Zuid leeft voort in Geheugenbalkon: bekijk de bouwput voor de nieuwe ringweg in Groningen vanuit de hoogte

Artistieke impressie van het Geheugenbalkon dat de komende maanden verrijst langs de bouwput voor de nieuwe Ring Zuid in Groningen. Foto: Studio L A

De oude zuidelijke ringweg in Groningen leeft een klein beetje voort in het ‘Geheugenbalkon’. Deze uitkijktoren wordt de komende maanden opgetrokken langs de bouwput waarin de komende jaren de nieuwe, verdiepte Ring Zuid wordt aangelegd.

In het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Studio L A zijn onder meer betonnen wegdelen en vangrails van de oude ring verwerkt. De aanleg van het Geheugenbalkon is inmiddels begonnen op de hoek van de Papiermolenweg en de Hereweg.

Uitzicht vanaf 13 meter over ring en toekomstig Zuiderplantsoen

Vanaf de komende zomer biedt de toren nieuwsgierige Groningers vanaf 13 meter hoogte een kijkje op de bouwput voor de nieuwe zuidelijke ringweg en uiteindelijk op het Zuiderplantsoen dat over de tunnelbak wordt aangelegd als het werk naar verwachting in 2023 klaar is.

Een blik op de toekomst en tegelijk een knipoog naar de historie, zegt projectleider Nicoline Wijnja van Kunstpunt Groningen, het vroegere Centrum Beeldende Kunsten. Dat ontwikkelde de plannen voor een uitkijkpost in samenwerking met de Combinatie Herepoort (CHP), de bouwer van de nieuwe ringweg.

Fundering voor Geheugenbalkon staat al in de grond

De palen voor de fundatie zitten inmiddels in de grond, zegt uitvoerder Wout Wemmi van CHP. Daarop wordt de komende tijd een stalen constructie opgetrokken met een trap naar boven. Het uitkijkplateau dat daar bovenop komt, wordt nu op de begane grond voorgebouwd en is volgens Wemmi voor de zomer klaar om op zijn plek te hijsen.

Het Geheugenbalkon krijgt geen lift, wel kijkt Kunstpunt of de toren bij bijzondere gelegenheden toegankelijk is te maken voor mensen die minder mobiel zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu