Oudere werklozen sneller aan de bak in het Noorden

ANP

Ww’ers boven de 50 jaar komen sneller aan het werk buiten de Randstad. Dat blijkt uit onderzoek van UWV.

Dat komt omdat sectoren met veel vacatures zich vooral bevinden in landelijke provincies, zoals Groningen, Drenthe en Friesland. Daarnaast is er minder concurrentie van jongere werkzoekenden. Stroomt landelijk 55 procent van de 50-plussers vanuit de WW door naar een betaalde baan, voor Groningen is dat 61 procent, voor Drenthe 65 procent en voor Friesland 63 procent.

Kansrijke beroepen voor 50-plussers zijn technische beroepen in de bouw, de agrarische sector en de weg- en waterbouw. In deze sectoren is vooral vraag naar lbo’ers en mbo’ers. Kansrijke beroepen zijn metselaar, timmerman en monteur. Ook een ervaren verpleegkundige, chemisch analist of docent Duits heeft goede kansen weer een baan te vinden vanuit de WW. Minst kansrijke sectoren voor 50-plussers zijn de kunst, de journalistiek en het openbaar bestuur.

Momenteel hebben 214.700 Nederlanders een ww-uitkering. Dat is 46 procent van het totale aantal ww-uitkeringen. Vorig jaar vonden bijna 65.000 50-plussers vanuit de ww weer werk, 4 procent meer dan in 2014.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu