'Nonchalance over naleven coronamaatregelen bij deel Drenten moet voorbij zijn', stelt Asser burgemeester Marco Out

Marco Out, burgemeester van Assen. Foto Duncan Wijting

Omdat Drenthe een van de minst door corona getroffen regio’s was, is een deel van de inwoners hier mogelijk te nonchalant geworden.

Dit is volgens Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe een van de verklaringen voor de sterke toename van het aantal besmettingen in de provincie. ,,Zo van, het zal hier wel meevallen. Dus in plaats van vier doe ik zes gasten”, zegt Out. ,,Die houding kan echt niet meer. Iedereen moet meedoen.”

Drenthe noteerde de afgelopen week 968 besmettingen en geldt daarmee bepaald niet meer als coronaluw gebied. Vooral in Emmen is het raak.

‘Excessen aanpakken’

Out noemt de dinsdagavond door premier Mark Rutte afgekondigde maatregelen duidelijk. ,,Het is nu helder wat wel mag en wat niet. Dat maakt de handhaving helder”, zegt Out. ,,De capaciteit bij de handhaving die daardoor vrijkomt, kunnen we inzetten om excessen aan te pakken. Gelukkig hebben we daar in Drenthe niet veel last van, maar illegale feestjes bijvoorbeeld, dat is nu echt not done .”

Voor extra besmettingen door mensen die in zijn provincie vakantie vieren vreest Out niet, zegt hij. ,,In de zomer heeft dat ook niet tot extra besmettingen geleid. Als mensen gewoon zo veel mogelijk met hun gezin in een bungalow blijven, zie ik geen problemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu