Outbreak Management Team wilde bovenbouw middelbare scholen dicht: kabinet nam advies niet over

Foto: ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft dinsdag aan het kabinet geadviseerd om de bovenbouw van middelbare scholen twee weken te sluiten en over te gaan op digitaal onderwijs. Deze raad is niet overgenomen. 

In een zojuist gepubliceerd advies staat dat het OMT zich zorgen maakt over de overdracht onder adolescenten en jongeren. ,,Met andere woorden degenen in de bovenbouw van middelbare scholen tot hoger beroepsonderwijs en de universiteiten.”

In deze groepen komen besmettingen voor die vooral lijken te komen door activiteiten direct rond de leerinstellingen. ,,Om dit te stoppen zouden deze instellingen voor de tijd van de aanscherping moeten overgaan op online onderwijsvormen”, aldus het adviesorgaan. 

Het OMT gaf het kabinet ‘ter overweging’ mee hier toch ook de bovenbouw van de middelbare scholen bij te betrekken, ‘ook al gaat dit in tegen het eerder geuite voornemen de scholen geheel te ontzien’.

Leerstages

Individuele leerstages bij bedrijven of in laboratoria zouden niet betrokken hoeven te worden.

Het kabinet liet woensdagmorgen in een brief weten te zien ‘hoezeer het onderwijs zich al inspant om besmettingen te voorkomen’, maar het wil niet verder gaan dan het terugdringen van bewegingen van leerlingen rondom de school. Daarnaast zijn het schoolgebouw en de onderwijsinstelling alleen voor onderwijs en wordt scherper ingezet op naleving van de bestaande maatregelen.

Overigens hangt een middelbare schoolsluiting nog wel boven de markt in de meest getroffen regio’s, zoals Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid.

Nieuws

menu