Het beeld van Groningen: over de brug bij Roodehaan

Brugwachter Johannes Harmanus Pel brengt de draaibrug over het Reitdiep geroutineerd in beweging. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: de brugwachter van Roodehaan.

Als brugwachter van Roodehaan bedien je niet zomaar een brug. Je bewaakt een belangrijk verkeersknooppunt tussen Hunsingo en het Westerkwartier. Het 60-jarig bestaan van deze bijzondere draaibrug over het Reitdiep, vormt de aanleiding voor een portret van brugwachter Johannes Harmanus Pel. Pel is bijna even oud als de brug die hij op dat moment bedient. Een man met een gedrongen gestalte, gehuld in het uniform van Provinciale Waterstaat. Hij heeft grote sterke handen en een door weer en wind getekend gezicht. Een peuk hangt bijna achteloos tussen zijn lippen, terwijl hij de brug geroutineerd in beweging brengt. Vier jaar later gaat Pel met pensioen. Hij verlaat de brugwachterswoning in Roodehaan om te verhuizen naar Mensingeweer.

Een brugwachter kom je al twintig jaar niet meer tegen in Roodehaan. De bruggen en sluizen in het Reitdiep worden nu op afstand bediend vanuit de centrale post in Lauwersoog. Daar zit de brugwachter van de 21ste eeuw achter een computer en ziet de brug door camera’s. Ook die speciale daar in Roodehaan.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? [email protected]

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu