Over het lief en leed van de Groningse dwarsdenker Herman Verbeek

Dr. Stefan van der Poel schreef de biografie over Herman Verbeek. Foto: Corné Sparidaens

In de boekenweek over ‘rebellen en dwarsdenkers’ verschijnt de biografie van Herman Verbeek. De katholieke priester, PRR en GroenLinks politicus en opiniemaker was in zijn tijd een dwarsligger pur sang, maar altijd met de beste bedoelingen voor zijn stad Groningen. Een gesprek met schrijver Stefan van der Poel.

Dag Stefan, waarom nu een biografie over Herman Verbeek?

,,Verbeek was, en is, een bekend gezicht voor veel Stadjers. Hij zette zich in voor het behoud van de synagoge, was een voorvechter van biologische landbouw en samen met onder andere Max van den Berg was hij het gezicht van de progressieve Groningse politiek. Zij waren ‘anders’, ze zagen er anders uit en hadden andere ideeën. Daarom ook hebben veel mensen een uitgesproken mening over Verbeek. Sommigen zijn idolaat, want hij kon mensen tot tranen toe ontroeren met zijn preken en vertellingen. Anderen zijn juist sceptisch; noemen hem een luchtfietser wiens idealen lastig handen en voeten te geven zijn. Aan welke kant je ook staat, hij heeft bij velen een blijvende indruk achtergelaten en veel betekend voor de stad en haar mensen. Na zijn dood in 2013 verschenen zijn herinneringen, maar hij liet ook een groot persoonlijk archief achter. Nadat dit archief werd overgedragen aan de groninger Archieven en geïnventariseerd, was ik de eerste die dat 11 meter lange archief mocht inzien. Zijn verhaal vond ik buitengewoon spannend. Een priester die voorzitter was van de synagoge. Ik kwam erachter hoe betrokken hij was bij de stad en de mensen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wat heeft Verbeek voor de stad betekend?

,,In de Groningse politiek was hij goed bevriend met Max van den Berg en Jacques Wallage. Herman streefde naar een spirituelere invulling van de politiek. Trots is misschien niet het juiste woord, maar ik merk nog altijd dat Groningen vergeleken met andere regio’s in het land progressiever is. Andersom maakte hij als priester de religie meer maatschappelijk en politiek. Zo ging hij fel in tegen de benoeming van bisschop Wim Eijk, vanwege diens opvattingen over homoseksualiteit. Het duurde even voordat Verbeek openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, maar hij zette zich er altijd voor in dat de kerk niemand buiten zou sluiten. In het Europese Parlement maakt hij zich sterk voor een ecologischer landbouwbeleid. Hij streefde voortdurend naar gemeenschap, naar verbondenheid tussen mensen. Zo stichtte hij verschillende woongroepen. Mensen in nood konden altijd bij hem aankloppen.”

Je beschrijft ook de worstelingen van Verbeek…

,,Ik beschrijf hoe Verbeek in zijn jeugd weinig liefde ontving. De sfeer in zijn ouderlijk huis was afstandelijk. Vooral met zijn vader had hij een zeer moeizame relatie, die hem tekende hem voor de rest van zijn leven heeft getekend. Als homoseksueel priester zocht hij tevergeefs naar intimiteit. Het verlangen naar een thuis, een groep om bij te horen, stond bij Verbeek op gespannen voet met zijn verlangen naar verstilling. Als je bij hem thuis kwam, dan zag je hoe sober hij leefde. Pen en papier hielden hem overeind. Het papier was zijn partner waarop hij zijn gevoelens kwijt kon. Ergens is de tragiek van zijn leven ook mooi voor een biograaf. Herman had zoveel interessante en soms tegenstrijdige kanten. Zijn zoektocht naar verbondenheid botste ook geregeld met zijn verlangen naar inkeer, naar eenzaamheid. De laatste jaren leefde hij als een soort kluizenaar in zijn eenmansabdij in de stad.”

***

Boekpresentatie om 16.30 uur in de synagoge in Groningen

De biografie ‘Herman Verbeek (1936-2013): priester, politicus, publicist’ verschijnt op vrijdag 13 maart. De presentatie van het boek van Stefan van der Poel is in de Folkingestaat-synagoge in de stad Groningen. De presentatie begint om half 4 en voormalig Commissaris van de Koning Max van den Berg neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Iedereen is welkom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu