Overdracht Rusthoven uitgesteld wegens asbest

De voormalige steenfabriek Rusthoven. Foto Archief Kees van de Veen

Doordat bij een onderzoek nieuwe vervuiling is geconstateerd op het terrein van de voormalige steenfabriek Rusthoven in Wirdum is de overdracht aan Het Groninger Landschap uitgesteld tot 1 mei.

Dat verklaarde wethouder Pier Prins (CDA) van Loppersum vanavond bij de gemeenteraad. ,,De uitslag van het grondonderzoek is bekend. Het blijkt dat er toch asbest is aangetroffen bij de ringoven. Het Groninger Landschap gaat nu eerst in gesprek met de provincie. De overdracht, die 1 februari zou plaatsvinden, is uitgesteld tot 1 mei, in overleg met de eigenaar.’’

Het Groninger Landschap wil het terrein van de steenfabriek overnemen om er een natuurlijk park van maken. De organisatie wil zelf 228.000 euro in het plan steken en vraagt van gemeente en provincie elk ook 114.000 euro. Het terrein moet schoongemaakt en gesaneerd.

Dat er vervuiling aanwezig was, werd al wel verwacht. Onduidelijk was alleen hoeveel en waar, aldus directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap. Met eigenaar Liewes van Rusthoven is een voorlopig koopcontract gesloten, met ontbindende voorwaarden.

Rusthoven is een rijksmonument. Het Groninger Landschap wil het terrein koppelen aan het park bij landgoed Ekenstein.

Nieuws

menu