Overheid kondigt extra maatregelen voor mentale gevolgen aardbevingen aan

Foto ter illustratie. Beeld: Shutterstock

De gevolgen van de aardbevingen in Groningen hebben grote invloed op Groningers. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw, EZK) kondigt maatregelen aan om hen beter te ondersteunen bij de mentale klap die zij ervaren, van jong tot oud.

Staatssecretaris Vijlbrief: “Ook de Nationale Ombudsman constateert deze week weer dat de impact op kinderen en jongeren enorm is. Dat merk ik ook in gesprekken die ik met ze voer. Ik werk hard aan een verbetering van de schade-afhandeling en het versterken van huizen, maar ik vind dat deze kinderen en jongeren ook meer hulp verdienen. Daarom neem ik extra maatregelen.”

Samenwerking Kindertelefoon

Behalve bijvoorbeeld angst voor het instorten van hun huis, zijn jongeren ook gevoelig voor de stress van hun ouders. Het helpt kinderen bij het verwerken als zij kunnen praten over ingrijpende gebeurtenissen. Daarom komt er een campagne voor kinderen in het aardbevingsgebied samen met de Kindertelefoon. Ook worden medewerkers en vrijwilligers van de Kindertelefoon getraind voor dit onderwerp.

De Kinderombudsman geeft aan dat kinderen behoefte hebben aan betere informatie over versterking en schade. Ook kan het ouders ontlasten die zelf bezig zijn met de afhandeling van schade of in een versterkingstraject zitten. Daarom wil de staatssecretaris dat het IMG en de NCG informatiemateriaal ontwikkelen speciaal voor kinderen.

Meer onderzoek

Om meer te weten te komen over het welzijn van jongeren en kinderen in aardbevingsgebied, gaat de Rijksuniversiteit Groningen meer onderzoek doen. Uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw bleek vorige week dat jongeren in Groningen minder gelukkig zijn dan andere Nederlandse kinderen.