Overlijden van geliefde barman Haron Wierenga maakt diepe indruk. De student liet het leven na een ongeluk in Groningen

Veel jongeren tekenen het condoleanceregister voor overleden barman en student Haron Wierenga Foto: Duncan Wijting

Het overlijden van de 23-jarige student en barman Haron Wierenga maakt diepe indruk. Het is de tweede student van het Instituut voor Sportstudies die dit jaar het leven laat bij een ongeluk.

De Stedumer werd in de nacht van vrijdag op zaterdag op de fiets op de Paterswoldseweg in Groningen aangereden door een automobilist. Hij raakte zwaargewond en overleed zaterdag in het ziekenhuis.

Delegatie Café Merleyn bij familie

,,Een enorme schok voor ons allemaal’’, zegt eigenaar Peter Ribberink van café Merleyn, waar Haron werkte, aangeslagen. Woensdagmiddag heeft hij met personeel en enkele vaste gasten de familie van Haron in Stedum bezocht. ,,Iedereen is ontzettend verdrietig. Vanwege corona moesten we de groep klein houden. Dit drama hakt er bij velen hard in.’’

Haron woonde een groot deel van het jaar in een caravan op de camping in het Stadspark. Vrijdag had hij bij vrienden gegeten en hij fietste ‘s nachts naar de camping terug. ,,Dat was echt zijn plekkie. Hij was een natuurmens’’, weet de bareigenaar. ,,In de wintermaanden woonde hij bij zijn ouders in Stedum.’’

‘Geweldige barkeeper’

De student en barman was geliefd. ,,Hij had veel vrienden en zat in veel apps. Haron was een geweldige barkeeper: sociaal, vriendelijk, behulpzaam.’’

Café Merleyn is gesloten vanwege corona. Op een van de ramen hangt een poster ter nagedachtenis aan die gezellige jongen die er een jaar lang regelmatig achter de bar stond. ‘Barman, collega, vriend, levensgenieter’ staat boven een foto van Haron, zittend aan de bar.

Condoleanceboek bij Friet van Piet

Bij Friet van Piet aan de overkant van de Meeuwerderweg ligt een condoleanceboek. Dit restaurant heeft een afhaalloket en is dus nog wel open. Bekenden kunnen in het boek een herinnering aan of anekdote over Haron kwijt ,,Het loopt de hele dag een beetje door’’, zegt de eigenaar van de zaak.

Het overlijden van Haron is ook op het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool ingeslagen als een bom. In februari overleed een studiegenoot bij een auto-ongeluk in Duitsland. (Oud-)studenten reageren aangeslagen op het feit dat opnieuw iemand uit hun midden is weggerukt. Haron zat in het laatste jaar van zijn opleiding. Eerder dit jaar volgde hij een stage in Noorwegen.

Herdenkingsruimte op Instituut voor Sportstudies

De schoolleiding geeft slechts een korte reactie. ,,We doen geen verdere uitspraken vanwege de privacy van de student en zijn naasten. We leven mee met zijn familie en vrienden en wensen hen veel sterkte met de verwerking van dit verdriet’’, laat een woordvoerder weten.

Het Instituut voor Sportstudies heeft voor studenten en medewerkers een herdenkingsruimte ingericht. Een herdenkingsbijeenkomst is uitgesloten gezien de coronamaatregelen. Zaterdag is de uitvaart. Belangstellenden kunnen de ceremonie via een livestream bijwonen.

Ongeval voer voor speculaties

Het ongeval is voer voor speculaties in de werk-, studie- en vriendenkring van Haron. Hij werd zaterdagmorgen rond 03.00 uur geschept door een 29-jarige automobilist uit Groningen, aan het begin van de Paterswoldseweg, ter hoogte van de cafetaria. De autobestuurder probeerde na het ongeluk een plastic zak met inhoud in het Eendrachtskanaal te gooien. Wat erin zat, wil de politie niet bekend maken.

Kroegeigenaar Ribberink: ,,Hij moest blijkbaar snel iets kwijt. Was het een drugsrunner? Of wilde hij drugsafval lozen? We weten het niet.’’ De automobilist testte negatief op gebruik van alcohol en drugs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu