Overschild op stelten: ‘Ik kan moeilijk zeggen: Alders, schiet op!’

‘‘Als ze zeggen: de boel gaat plat, dan gebeurt dat. Ook al ga ik op mijn kop staan,’ zegt Reinder Tooi in de keuken van zijn woning.

Overschild gaat de komende jaren helemaal over de kop. Vrijwel alle huizen worden versterkt of afgebroken. Inwoners ondergaan de operatie gelaten.

Het huis van Reinder Tooi (84), geboren en getogen Schildjer, staat scheef. „En het is niet de enige in deze straat”, zegt hij op de stoep voor zijn woning. „Kijk maar eens naar de andere huizen in dit rijtje. Hoeveel zouden er nog staan over een paar jaar?”

De bodem is net pap

Laagveen en gaswinning zijn geen goede combinatie, verzuchtte Nationaal Coördinator Hans Alders eerder deze week in buurthuis De Pompel in Overschild ten overstaan van bijna alle inwoners. „De bodem hier is net pap, het is veen. Het heeft ook nog een opslingerende werking, waardoor aardbevingen worden versterkt.”

Overschild gaat op de schop, was de boodschap van Alders. Na de inspectie van de meeste van de ruim 125 huizen in het dorp blijkt dat veel panden aangepakt moeten worden. In een aantal gevallen volstaat de uitbreiding van de fundering, de plaatsing van stalen balken en het stijver maken van vloeren, maar vaak ook wordt de versterking zo duur dat alleen sloop en nieuwbouw resteert.

Wie gaat dat betalen?

Elders in het gasgebied worden al panden versterkt en afgebroken, zoals bijvoorbeeld in Loppersum en Appingedam. Maar daar gaat het vooral om corporatiewoningen. In Overschild zijn de meeste huizen in particulier bezit. Daardoor worden woningeigenaren ineens geconfronteerd met indringende vragen over hun huis. Moet het versterkt? En als het gesloopt wordt, wat dan? Nieuwbouw, of verhuizen naar een andere plek? En wie gaat dat allemaal betalen?

Tooi laat zich de kop niet gek maken. Het zal hem niet verbazen als zijn huis, waar hij al zo’n 45 jaar woont, tegen de vlakte gaat. Het is al geïnspecteerd, maar hij heeft nog geen uitslag.

„Ik raak niet van slag. Als ze zeggen: de boel gaat plat, dan kan ik daar niets aan veranderen. Al ga ik op mijn kop staan, het gebeurt toch. Ik hoop wel dat ik over een jaar meer weet. Het duurt allemaal heel lang. Maar ja, ik kan moeilijk zeggen: Alders, schiet eens een beetje op.”

Maar, zegt hij ook: „Voor ze één steen verzetten, ga ik met ze om tafel. Ik wil precies weten wat er gaat gebeuren en hoe het financieel wordt afgewikkeld.” De voormalig marktkoopman in tapijten en matten kan zich voorstellen dat hij Overschild na al die jaren verlaat. „Ik hoop dat Alders mijn huis koopt. Zelf verkopen is lastig, zeker als hier straks overal bouwkranen staan.”

Zorgen over leeglooop dorp

Het vertrek van inwoners is precies waar Dorpsbelangen Overschild zich zorgen over maakt. De bevolking van het dorp vergrijst en loopt al jaren terug. Dat is niet bevorderlijk voor de leefbaarheid. Dus wordt aan Alders en de gemeente Slochteren met klem gevraagd om voor elk huis dat wordt gesloopt een nieuw onderkomen neer te zetten.

Gert de Vries is één van de opstellers van een witboek voor de versterking van Overschild, waarin de inwoners uitgebreid tips en adviezen krijgen hoe ze met de megaklus om moeten gaan. Zijn eigen woning wordt zeer waarschijnlijk ook gesloopt. „Toen ik hoorde dat mijn huis herbouwd moet worden, heb ik slecht geslapen.”

Veel dorpelingen hebben er nog niet echt over nagedacht, zegt hij. „Tot ze het versterkingsadvies krijgen. Dan wordt het concreet. Wat wij hier nu meemaken, krijgen heel veel dorpen straks voor hun kiezen.”

Inwoners reageren verschillend, is zijn ervaring. Enkelen zijn blij met de mogelijkheid een nieuw huis te krijgen, anderen zitten straks in een versterkt pand ‘met stalen balken in de kamer’. „Je krijgt spanningen. Mensen van wie het huis wordt versterkt, gaan er weinig op vooruit.”

De vraag is ook wat de operatie doet met Overschild. Hoe ziet dat er over een paar jaar uit wanneer er overal huizen zijn afgebroken en al dan niet vervangen door nieuwbouw? „Eigenlijk zouden alle mensen die nieuwbouw willen, met de gemeente moeten praten. Die heeft beloofd dat er een poule van architecten beschikbaar komt.”

Nieuws

menu