Overschild vreest versterking huizen ('Moeten we hier niet gewoon wegwezen?')

Inwoners van Overschild maken zich grote zorgen over de versterking van de huizen in het dorp. Dat bleek maandagavond op een bijeenkomst.

Nationaal Coördinator Alders en burgemeester Munniksma gaven tekst en uitleg over de komende operatie, die het hele dorp overhoop haalt. Alle huizen in Overschild worden geïnspecteerd. De eerste dertig huishoudens hebben inmiddels het versterkingsrapport ontvangen. Daaruit blijkt onder meer dat veel huizen aan de Meerweg vermoedelijk gesloopt zullen worden.

In vrijwel alle gevallen moeten de bewoners van de woningen die worden versterkt tijdelijk elders wonen. Veel huizen krijgen een steviger fundament, stijvere vloeren en betere verbindingen tussen wanden en vloeren. Ook moeten veel daken worden verstevigd. ,,Soms zal er ook sprake zijn van sloop en nieuwbouw. Maar als eigenaar van de woning bent u degene die beslist’’, aldus Alders.

Sloop dreigt voor sommige huizen

Hij liet ook weten dat alle huizen getaxeerd worden. Kost de versterking meer dan 150 procent van de marktwaarde, dan dreigt sloop. ,,Beneden de 150 procent wordt er versterkt.’’

 

Monumenten zijn uitgezonderd van sloop, maar daar zijn er niet veel van. De NAM draait op voor vrijwel alle kosten, aldus Alders.

Bewoners hekelden het trage tempo van de operatie en het lange wachten op de versterkingsrapporten. Ook was er kritiek op de vele onzekerheden rond de gang van zaken. ,,We wonen hier op een soort drijfzand. Als je kijkt naar het slechtste scenario, moeten we hier dan niet gewoon wegwezen?’’ vroeg een inwoonster.

Versterken, maar niet schadevrij

Een ander vroeg zich af waarom de bewoners voorlopig toch in onveilige huizen moeten blijven wonen. ,,Je wordt nu niet ineens aan een groot gevaar blootgesteld. Er kan je ook in het verkeer een ongeluk overkomen. We kunnen het niet helemaal risicovrij dichttimmeren’’, reageerde NCG-projectleider Lucy Goslinga.

Alders had ook een weinig opbeurende mededeling: ,,We kunnen huizen versterken, maar niet schadevrij maken.’’

Burgemeester Munniksma erkent dat de versterking een zware wissel op het dorp trekt. ,,Hier is een heel ingrijpende operatie aan de orde.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu