Overschot op sanering vuilstort Usquert is niet beschikbaar voor nieuwe toekomst als fietsberg

De Drentse VAM-berg, hier bij de finish van een etappe bij de laatste Olympias Tour, is een trekpleister voor wielerfanaten. Ook de vroegere vuilstort in Usquert zou zo'n fietsberg kunnen worden. Foto: Archief Rudie Ottens

De Groninger Staten hoeven zich niet rijk te rekenen: het overschot van 300.000 euro op de sanering van de vroegere vuilstort van Usquert is niet beschikbaar voor de gedroomde ombouw tot een ‘fietsberg’ naar voorbeeld van de Drentse ‘Col du Vam’.

Dat antwoordt gedeputeerde Nienke Homan op een warm pleidooi van vooral VVD, GroenLinks en D66 in de Statencommissie van woensdag om het geld te benutten voor een nieuwe toekomst als sportieve, recreatieve trekpleister, al of niet naar Drents voorbeeld.

Overschot moet in de pot blijven voor ‘eeuwigdurende nazorg’

Het mag juridisch niet en het is ook onverstandig, reageert Homan. De drie ton die overblijft van de 3,2 miljoen die opzij was gezet voor de sanering, moet terug naar de pot van ruim 28 miljoen voor ‘eeuwigdurende nazorg’ voor Usquert en andere te sluiten stortplaatsen zoals Stainkoeln bij de stad Groningen.

Die wettelijk plicht moet voorkomen dat er in de verre toekomst schadelijke stoffen uit vuilnisbelten in het milieu terecht komen. Als het overschot op Usquert nu uit de provinciale pot wordt getrokken, kan dat later juist voor een tekort zorgen als het aankomt op sanering van Stainkoeln, waarschuwt Homan.

Staten vroegen al eerder om herinrichting tot ‘fietsberg’

VVD-woordvoerder Nico Bakker is teleurgesteld. Zijn fractie kreeg in juli brede steun voor een gezamenlijke motie met D66 en ChristenUnie om de vuilstort in Usquert om te toveren tot ‘fietsberg’ zoals die ook is aangelegd in Wijster bij de vroegere VAM-stort. Die ‘col’ trekt jaarlijks duizenden toerrijders en was ook al meermaals decor voor (prof)wielerwedstrijden.

Na de motie van juli doet de provincie inmiddels wel een haalbaarheidsonderzoek naar een fietsparcours op de afvalberg in Usquert, met een doorsneehoogte van tien meter en twee pieken van 25 meter hoog. Conclusies laten nog op zich wachten, maar de financiering zal volgens Homan hoe dan ook niet uit andere bronnen moeten komen dan het overschot op de sanering.

VVD houdt vast: Het benodigde geld ligt hier klaar

Dat antwoord kreeg ook GroenLinks-woordvoerder Arjen Nolles, die een sluiproute dacht te vinden door de provinciale stortplaatsenpot ook open te stellen voor ‘brede nazorg’ voor de Usquerder afvalberg. Daarbij zou de provincie samen met de gemeente Het Hogeland en de bevolking toekomstplannen moeten maken, voor sportieve of andere nieuwe functies.

Ook Nolles kreeg echter nul op rekest. VVD-collega Bakker wil niet nog jaren wachten tot ook de sanering van Stainkoeln is afgerond. Hij geeft de hoop nog niet op. ,,Ook de gemeente Het Hogeland vindt het een schitterend plan, maar heeft niet de middelen. Nou, die middelen liggen hier voor.’’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu