Overvaller woning Bourtange krijgt 8 jaar celstraf, handlanger de helft

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. DVHN

De rechtbank heeft de 39-jarige W.S. uit Sappemeer veroordeeld tot acht jaar celstraf voor onder meer het plegen van een woningoverval in Bourtange en een verkrachting.

In september vorig jaar werd in Bourtange een toen 66-jarige man overvallen en in zijn woning ernstig mishandeld. De buit bestond uit geld, sieraden en de auto van het slachtoffer. Na aandacht in het programma Opsporing Verzocht werd S. aangehouden, samen met medeverdachte K. van den B. (34). Hij kreeg vier jaar cel opgelegd.

Een derde, minderjarige verdachte moet zich verantwoorden bij de kinderrechter. Deze verdachte zou het initiatief hebben genomen. Hij kende het slachtoffer en wist dat er geld in de woning aanwezig was. De andere twee deden mee omdat ze geld nodig hadden.

De rechtbank ziet af van een gedwongen behandeling

Tegen W.S. was vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank ziet af van de gedwongen behandeling, maar heeft ‘in ruil’ daarvoor een flink hogere straf opgelegd. Het Openbaar Ministerie vond een tbs noodzakelijk om de samenleving tegen S. te beschermen. De man heeft een flink strafblad. Behalve de overval en de verkrachting heeft hij zich schuldig gemaakt aan diefstal, inbraken, brandstichting en openlijk geweld.

De straf die Van den B. heeft gekregen is conform de eis. In zijn strafzaak werd een van de rechters gewraakt en later vervangen. De rechter toonde zich tijdens de zitting vooringenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu