Overvallers steeds gerichter te werk

ANP

Overvallers op woningen gaan steeds gerichter te werk in hun pogingen een goede buit te scoren. Ze doen van tevoren onderzoek: waar is snel te scoren?

,,Overvallers gaan tegenwoordig heel gericht met een buitverwachting op pad’’, zegt woordvoerder Marjoke Korff de Gidts van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV).

Ouderen en vooral ook oudere echtparen zijn volgens haar opvallend vaak doelwit. ,,Die hebben te veel vertrouwen in de mens en doen de deur vaak voor iedereen open.’’

Goudhandelaar

In Groningen werd maandagavond een ouder echtpaar overvallen in hun woning aan de Slachthuisstraat. Een onopvallende stadswijk, maar het was de overvallers bekend dat de 68-jarige man des huizes goudhandelaar is geweest. Een van de twee criminelen bood voor de dichte deur goud te koop aan. De bewoner deed open en kreeg direct een pistool op zich gericht.

,,De overvallers dachten waarschijnlijk dat daar wel wat te halen was’’, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. ,,Zo zie je maar weer: doe niet de deur open voor mensen die je niet kent. Zeker ’s avonds niet.’’ Een kierstandhouder kan volgens het CVV uitkomst bieden. ,,Dan kun je eerst kijken wie op de stoep staat.’’ Maar de politiewoordvoerder relativeert ook de effectiveit van dit middel: ,,Als je met honderd kilo tegen de deur drukt, houdt zo’n ding het echt niet.’’

De twee overvallers zijn nog voortvluchtig. Ze hebben het huis doorzocht en zijn, zoals het nu lijkt, zonder buit vertrokken.

Daling

Het aantal woningovervallen in Nederland is gedaald van 460 in 2015 naar 393 vorig jaar. ,,Ieder geval is er een teveel’’, aldus de woordvoerder van CVV. ,,Een overval heeft vaak grote impact op slachtoffers.’’

Door een aantal gewelddadige incidenten vlak na elkaar, waarvan twee met dodelijke afloop, lijkt de impact in Noord-Nederland extra groot. ,,Maar we zien geen stijging van het aantal’’, zegt de politiewoordvoerder na een globale scan van de cijfers. In Gees kwam in juni Koert Elders (69) om het leven bij een overval. Hij woonde bij zijn vakantiepark met huisjes. In Winschoten verloor in augustus antiekhandelaar Sietze Grave (82) het leven.

Vooral bij handelaren, ondernemers en marktkooplieden, maar ook bij criminelen verwachten rovers vrij gemakkelijk geld of waardevolle spullen te kunnen scoren. Een voor de hand liggend advies: bewaar geen geld in huis. ,,Overvallers werken niet op goed geluk. De meesten doen vooraf onderzoek en observaties’’, aldus Zinsmeyer.

Nieuws

Meest gelezen

menu