PFAS: deze stofjes zitten bijna over al in en ze maken ons ziek, maar wat zijn het in hemelsnaam?

Talloze producten bevatten PFAS, gifstoffen die voor grote problemen zorgen. Illustratie: DvhN

We hebben een nieuw milieuprobleem: PFAS. Dat zijn giftige stofjes die in de bodem en het water zitten en die bijna niet vergaan. Van sommige PFAS krijg je mogelijk kanker.

Wat zijn PFAS?

Dat zijn chemische stoffen die in heel veel producten zitten. De letters staan voor poly- en perfluoralkylstoffen. Ze worden eeuwige stoffen genoemd, want ze vergaan niet. Als ze eenmaal in het milieu zitten kom je er haast niet meer van af.

Waar zitten PFAS in?

Ze zitten al sinds de jaren '50 in talloze producten, uiteenlopend van regenpakken tot koekenpannen en van cosmetica tot pizzadozen en andere wegwerpspullen. PFAS zijn olie-, vuil- en waterafstotend en brandwerend.

En wat is het probleem?

PFAS belanden in het milieu door de uitstoot van fabrieken en via de spullen waar ze in zitten. Sommige PFAS veroorzaken mogelijk schade aan het immuunsysteem, schade aan de schildklier, verhoogd cholesterol en kanker.

Waarom is daar plotseling zoveel aandacht voor?

Sinds juli gelden strengere normen voor PFAS. Vervuilde grond mag niet meer worden gestort op plekken waar de bodem nog schoon is. Dat leidt tot vertraging in de bouw. Aannemers kunnen hun uitgegraven grond niet meer kwijt.

En nu?

De bouwwereld luidt de noodklok. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat met hen in overleg, maar ze wil de normen niet versoepelen. Ze wacht eerst een onderzoek af van het RIVM. Dat is in de loop van volgend jaar klaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu