PVV en PvdD protesteren tegen uitslag verkiezingen Groningen, maar Den Oudsten wijst verzoek hertelling af

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen (midden) is voorzitter van het Centraal Stembureau. Foto: DvhN

De PVV en de Partij voor de Dieren maken bezwaar tegen de uitslag van de verkiezingen in Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen wijst dat verzoek af. Hij doet dat als voorzitter van het centraal stembureau.

Volgens de partijen zijn er grote onzorgvuldigheden. Daarom vragen zij een hertelling aan.

Den Oudsten: 'Geen grote onzorgvuldigheden'

Peter den Oudsten zei maandagochtend bij een persconferentie dat er volgens hem geen grote onzorgvuldigheden zijn geweest bij de verkiezingen.

,,Het aantal ongeldige stembiljetten ligt onder het landelijke gemiddelde. Van een hertelling kan pas sprake zijn als er grote onzorgvuldigheden zijn. Dat is niet het geval. Daarom wijzen wij de bezwaren af", vertelt Den Oudsten.

De PVV en PvdD laten het er niet bij zitten en vragen een debat aan tijdens de volgende Statenvergadering, om de mogelijkheden voor een hertelling te onderzoeken.

Rommelige verkiezingsavond

,,We hadden ons erbij neergelegd als we dachten dat het goed was verlopen. Maar het was rommelig tijdens de verkiezingsavond", zegt Kirsten de Wrede van de PvdD. De partij heeft 137 stemmen nodig voor een tweede zetel.

,,Loppersum kwam als eerste binnen. Het CDA zou zijn weggevaagd, maar dat bleek anders te liggen. Donderdag werd ons verteld dat we twee zetels zouden krijgen, later bleek het toch één te zijn. We zijn benieuwd welke telling nou klopt."

Afgekeurde stembiljetten

In totaal zijn er 583 afgekeurde stemmenbiljetten. ,,Het tellen van stemmen en beoordelen is mensenwerk. We willen graag dat afgekeurde stemmen opnieuw worden bekeken en beoordeeld", zegt De Wrede.

Ook de PVV zet vraagtekens bij de uitslag. ,,Er zijn te veel onregelmatigheden en er is een schijn van belangenverstrengeling", zegt Ton van Kesteren van de PVV.

,,We willen graag weten aan welke partijen de ongeldige stemmen zijn gelinkt. Hoe vaak zijn die verbonden aan de PVV? We vinden dit alles aanleiding tot nader onderzoek. We hebben het recht om te weten hoeveel ongeldige stemmen er procentueel met een partij te maken hebben", vertelt Van Kesteren.

'PVV is semi-fascistisch'

De PVV noemt ook een reactie op een Facebookpost van de partij. Hiddo Zuiderweg, een voorzitter van een stembureau in de stad Groningen heeft hier geschreven: ,,PVV is semi-fascistisch en zeker niet democratisch."

Van Kesteren: ,,Ik vind het heel kwalijk. Als het ons overkomt wordt het gebagataliseerd'', zegt Van Kesteren. Als het bij de PvdA of GroenLinks was, zou het absoluut niet kunnen". De partij voelt zich gediscrimineerd door de Facebookpost.

Burgemeester Peter Den Oudsten zegt de Facebookposts te onderzoeken.

Nieuws

menu