PVV gaat met vier man de verkiezingsstrijd aan in Delfzijl

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen doet de PVV in 30 gemeenten mee. Foto: Archief DvhN

De PVV doet mee aan de raadsverkiezingen in Delfzijl. Plaatselijk partijaanvoerder Emil Smeding heeft gezelschap van drie man op de kandidatenlijst.

Dat blijkt uit de kandidatenlijsten die gisteren openbaar werden. Delfzijl staat in een illustere rij van in totaal dertig gemeenten in Nederland waar de partij van Geert Wilders zich in de verkiezingsstrijd mengt.

Kiezen op elkaar

Wilders maakte via Twitter eerder wel zijn kandidaten voor Emmen en Pekela bekend, maar over Delfzijl hielden lijsttrekker Smeding en de Groninger PVV-voorman Ton van Kesteren tot dusver de kiezen op elkaar.

De 48-jarige Smeding is in het dagelijks leven schipper voor de bevoorrading van de offshore-industrie en handelt daarnaast in klassieke motoren. Op de kandidatenlijst heeft hij gezelschap van Johan Schanssema (50) uit Delfzijl en Farsumers Karl Rolland (39) en Martin van der Laan (55).

Met moeite vier kandidaten

Het had heel wat voeten in aarde om vier kandidaten bij elkaar te krijgen. Delfzijlsters met wie de partij vorig jaar in gesprek was, begonnen een eigen Lijst ‘5 voor 12’ omdat ze niet langer wilden wachten op duidelijkheid van Groninger PVV-voorman Ton van Kesteren.

,,Alleen al daarom doen ze nu mee’’, zegt Hans Cappon, een van de Delfzijlsters die vorig jaar in gesprek waren met de PVV en overstapten naar ‘5 voor 12’. Dat zorgde voor venijn bij de partijleiding, zegt Cappon die inmiddels ook bij ‘5 voor 12’ is afgehaakt. ,,Ze willen per se niet dat ‘5 voor 12’ met de kiezers aan de haal gaat.’’

Krappe lijst is pikant

Dat de partij niet verder komt dan een viermanslijst is pikant. Vorig jaar kwam de PVV in Delfzijl samen met de SP als grootste partij uit de stembus met 16 procent van de stemmen. Mocht de partij die uitslag evenaren of overtreffen, dan blijven er volgens een gemeentewoordvoerder echter geen bankjes leeg in de raadzaal. ,,De uitslag wordt dan opnieuw berekend en de zetels herverdeeld over de andere partijen.’’

Nieuws

menu