Paardensportwereld komt in de benen voor behoud van Groningse drafbaan

Na bijna een eeuw dreigt er een eind te komen aan de paardenkoersen op de Groningse drafbaan. Foto: Jan Kanning

Met een demonstratieve rijtoer door de stad en een lange rij insprekers in de gemeenteraad komt de Nederlandse paardensportwereld in de benen voor behoud van de Groningse drafbaan.

Woensdagavond protesteren vertegenwoordigers van onder meer de landelijke drafsportkoepel NDR, de zusterbanen in Wolvega en Alkmaar en van de noordelijke renpaardentrainers tegen de plannen van het gemeentebestuur om na bijna honderd jaar te stoppen met de paardenkoersen in het Stadspark.

Groningen wil huur drafbaan per 2021 opzeggen

Op 9 september hakt de Groningse gemeenteraad daarover definitief de knoop door. Burgemeester en wethouders willen de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen (KHRV) al met ingang van 2021 de huur opzeggen. De baan zit volgens het college in de weg bij de beoogde ontwikkeling tot een van de grootste evenementenlocaties van Nederland.

Als een van de vier laatst overgebleven drafbanen in Nederland is ‘Groningen’ van cruciaal belang voor de drafsport, betoogt onder anderen landelijke NDR-directeur Cees Pluimgraaff woensdagavond in het voorbereidende debat dat de raad aan de plannen wijdt. Samen met Wolvega, Duindigt en Alkmaar biedt de baan in het Stadspark een podium voor een hele bedrijfstak. Tientallen fokkers, trainers en eigenaren zijn afhankelijk van de koersen voor hun broodwinning.

Germeente: sintelbaan zit popconcerten in de weg

Volgens het gemeentebestuur werpt de paardensport echter te veel praktische hindernissen op voor de concerten van wereldbands die het in de toekomst naar Groningen wil halen. Vooral de sintelbaan maakt het lastig om het terrein optimaal in te richten waardoor het voor concertorganisatoren niet rendabel zou zijn om naar het Stadspark te komen.

Koersorganisator KHRV bestrijdt dat, en krijgt daarin woensdagavond bijval van de Alkmaarse baandirecteur Robin Goudsblom. Die herrees de afgelopen jaren uit een faillissement. Juist de combinatie van de paardensport met evenementen en andere commerciële activiteiten is daarin volgens Goudsblom een belangrijke succesfactor.

Donderdag rijtoer door stad als protest tegen dreigende sluiting

Ook de komende twee weken houdt de KHRV nog een reeks acties in de aanloop naar het definitieve raadsbesluit om de dreigende sluiting af te wenden en zoveel mogelijk steun te verzamelen voor haar petitie tegen de plannen. Die is inmiddels ruim 3600 keer ondertekend.

Donderdag houdt de Groningse koersorganisator een demonstratieve rijtoer. Niet met paarden zoals oorspronkelijk gepland, maar vanwege veiligheidsredenen met trailers. Rond de middag trekken een kleine dertig pikeurs en paardensportliefhebbers vanaf de drafbaan naar de binnenstad. De route voert via onder meer Paterswoldseweg, Zuiderdiep en Oosterstraat naar de Grote Markt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu