Paardensportvereniging boos over miscommunicatie gemeente Groningen over drafbaan in Stadspark

Paardensportvereniging Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging (KHRV) is niet tevreden met de gang van zaken rondom de voorgenomen bezuiniging op de drafbaan in het Stadspark in Groningen.

De vereniging zegt vijf sponsoren te zijn verloren en spreekt van een 'desastreuze' miscommunicatie vanuit het gemeentebestuur.

Vorige maand schreef deze krant dat het college van Groningen niet verder wil investeren in de drafbaan en zich beraadt op de toekomst daarvan. Het gemeentebestuur hoopt zo jaarlijks 80.000 euro te besparen vanaf 2021.

Geschrokken van berichtgeving

„We hebben nog niet gesproken met de gemeente, maar we zijn wel geschrokken van de berichtgeving vanuit het college en de manier waarop”, zegt Kees de Bock, bestuurslid van KHRV. „We kunnen prima onze eigen broek ophouden en kloppen niet zo maar aan voor extra centen.” Hij zegt de afgelopen tijd vijf sponsoren te zijn verloren, die 6000 euro in de kas hadden kunnen brengen.

„Inmiddels weten we dat het heel anders ligt. Niet alleen de drafbaan staat ter discussie, maar het ligt veel breder. Het gaat ook over het evenemententerrein, partycentrum en het Gerard Sampon Huis, waar verschillende muziekverenigingen zijn gehuisvest. Maar in de begroting heeft men het alleen over de drafbaan, dus denken mensen alleen aan paardenkoersen.”

‘Veel meer waard dan 80.000 euro’

„We hebben enorme moeite met de ongenuanceerde manier waarop het college dit heeft gecommuniceerd. Het was wenselijk geweest als we van tevoren op de hoogte waren gesteld van hun plannen. Zo willen we niet behandeld worden door de eigenaar en verhuurder van het Stadspark”, vertelt De Bock.

„Wij vertegenwoordigen een cultuur- en historisch aspect. Dat is veel meer waard dan die 80.000 euro en laat je niet zomaar kapot gaan. De 80.000 euro is ook eigenlijk alleen maar voor het onderhoud aan de baan, die kapot wordt gemaakt door evenementen die er worden georganiseerd. We krijgen helemaal geen 80.000 euro maar slechts 10.000 euro en die zijn voor het onderhouden van de drafbaan.”

Nul op het rekest

„Ik ben al zeker vier maanden bezig om het college uit te nodigen op de Drafbaan om kennis te maken. Ondanks alle pogingen nog steeds nul op het rekest. Mogelijk komt de burgemeester wel om de prijzen uit te reiken op onze mooie Sweep Stakesdag in juli, maar ook daar is de bevestiging nog niet van binnen”, aldus De Bock.

De gemeenteraad praat binnenkort over de plannen van het college over de drafbaan. De Bock zegt dat er op 22 mei een gesprek is met de gemeente. „Dan kunnen wij kenbaar maken wat wij van het besluit vinden en hoe we dat beleven. Daarna volgen we de situatie op de voet in de gemeenteraad.”

Woordvoerder Manon Hoiting van de gemeente Groningen: „Vanuit de gemeente hebben wij de drafbaan op de hoogte gesteld en wij zijn met hen in gesprek. Deze gesprekken met een open karakter willen wij voeren om te horen hoe de betrokkenen er in staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu