Geen paasbult in Onstwedde, omdat verzekeren paasvuren moeilijk is na vonkenregen in Scheveningen

Het paasvuur is in Wedde een oeroude traditie. Wordt die dit jaar voortgezet?

Het paasvuur is in Wedde een oeroude traditie. Wordt die dit jaar voortgezet? Foto: Archief/Huisman Media

In Onstwedde brandt dit jaar geen paasvuur. En ook elders in het gebied Westerwolde is het de vraag of de fik gaat in de paasbulten. Dat komt doordat paasvuren moeilijker te verzekeren zijn, sinds de brandstapel op Scheveningen tijdens oud en nieuw een vonkenregen veroorzaakte.

Het is daarom nog twijfelachtig of het evenement in Wedde wel doorgaat. ,,Deze week moet duidelijk zijn of we een verzekeringsmaatschappij vinden’’, zegt bestuurder Jan Reit van de organiserende Stichting Folklore Wedde. Pasen valt dit jaar op zondag 9 en maandag 10 april.

Grote bulten snoeihout

Westerwolde was eeuwen geleden Saksisch en toen brandden er vermoedelijk al paasvuren. Nog steeds gaan in veel dorpen op eerste of tweede paasdag grote bulten snoeihout in vlammen op, gadeslagen door honderden mensen.

Maar sinds oudejaarsdag 2019, toen op het strand van Scheveningen een vreugdevuur uit de hand liep, is er iets veranderd. Dat zegt ook woordvoerder Bas Kuik van verzekeraar Nationale Nederlanden. Hij stelt dat paasvuren zeker nog ‘verzekerbaar’ zijn maar dat veel scherper wordt gekeken of de betreffende gemeente een vergunning heeft gegeven en alles goed in de gaten houdt.

 

,,Ook kijken we hoe de organiserende stichting of vereniging in elkaar zit’’, zegt Kuik. ,,En hoe de veiligheidsmaatregelen rond het evenement worden genomen.’’ De verzekeraar wil tevens weten hoe wordt gehandeld als er toch iets mis gaat tijdens het branden van het vuur. ,,Op basis van dit alles bepalen we of we een paasvuur verzekeren’’, zegt de woordvoerder.

Geen risico zelf aansprakelijk gesteld te worden

Verzekeringsmaatschappijen zijn kortom voorzichtiger geworden. In Onstwedde is het daarom niet gelukt dit jaar een verzekering af te sluiten. ,,We hebben iemand gevraagd een verzekeraar te vinden, maar hij heeft er geen gevonden en daarom hebben we helaas moeten besluiten het evenement voor dit jaar af te gelasten’’, zegt voorzitter Martin Lantinga van de organiserende Stichting Ocrea. Hij en zijn medebestuurders willen geen risico lopen zelf aansprakelijk gesteld te worden als er iets mis gaat.

 

In Wedde dreigt hetzelfde scenario. Daar lukte het Reit en zijn medebestuurders vorig jaar op het nippertje nog een verzekeringsmaatschappij te vinden. ,,Die was bereid het paasvuur eenmalig te verzekeren maar voor dit jaar hebben we nog niemand gevonden’’, zegt Reit. ,,Als ons dat niet lukt, gelasten we het af.’’

In de buurtschap De Maten bij Ter Apel, op de grens met Drenthe, brandt het paasvuur wel als altijd. ,,We hebben recent de vergunning van de gemeente Westerwolde gekregen’’, zegt Henk Potze namens de vereniging Plaatselijk Belang De Maten. ,,Wij hebben als vereniging al heel lang een algehele verzekering voor al onze activiteiten, waar het paasvuur ook toe behoort. Een specifieke verzekering voor het paasvuur, nee, die hebben we niet.’’