Pact voor veiliger Marktplein in Winschoten in de maak

De horeca-ondernemers op en rondom het Marktplein in Winschoten leggen met de gemeente Oldambt de laatste hand aan een nieuw convenant.

Excessen voorkomen

In het convenant, met looptijd van vier jaar, komen afspraken te staan waaraan de ondernemers zich moeten houden. De nadruk komt te liggen op excessen op gebied van consumptie, handel in en verkoop van alcohol, drugs en lachgas. ,,We moeten met elkaar wat scherper zijn op wat er plaatsvindt in het uitgaansgebied”, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

De laatste tijd was er sprake van overlast en de sfeer in het uitgaansgebied was minder prettig. De geluiden kwamen niet alleen van bezoekers en ondernemers, maar ook de lokale politiek uitte haar bezorgdheid. Reden om een scan te maken van de actuele stand van zaken op en rondom het Marktplein Volgens Sikkema is er niet expliciet een probleem dat er bovenuit steekt. ,,Het gaat om een totaalplaatje van zes punten waar we op gaan inzetten.”

Kapot glaswerk

In het plan van aanpak komt te staan dat Oldambt en de ondernemers de drugsproblematiek, overmatig alcoholgebruik door jongeren en verkoop en gebruik van lachgas willen aanpakken. Verder wordt er geklaagd over het kapot gooien van glaswerk op het Marktplein, is er een probleem met snorders en kritiek over de inrichting van het plein. Sikkema beseft dat het plan van aanpak nooit tot honderd procent veiligheid zal leiden. ,,Die illusie heb ik niet, want honderd procent veiligheid bestaat namelijk ook niet, maar we willen geen excessen meer.”

Binnenkort wil Sikkema met de ondernemers om tafel om de punten die aandacht verdienen nogmaals te bespreken. Dan zal ze vooral benadrukken dat er voor de ondernemers een grote verantwoordelijkheid is weggelegd.

Aantrekkelijk uitgaansgebied

,,Als je signaleert dat er drugs worden verkocht, meld het. Schenk of verkoop geen alcohol aan minderjarigen en ga verantwoord om met de verkoop. Natuurlijk is er ook een belangrijke rol voor gemeente en politie. Samen moeten we voor een aantrekkelijk uitgaansgebied zorgen.” Het aan banden leggen van lachgas zal een lastige klus worden, omdat verkoop wettelijk niet is verboden. Maar Sikkema wil graag met de ondernemers die lachgas verkopen een Gentlemen’s Agree ment afsluiten.

Nieuws

menu