Het is herfst en dat betekent paddenstoelen in het bos, in het park of gewoon in een berm. Niet alleen mooi om te zien, van sommige soorten kun je een smakelijk hapje maken. Maar pak je de verkeerde dan kun je doodziek worden, waarschuwt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

De organisatie meldt in een persbericht dat ze dit jaar al is geraadpleegd over zes patiënten die ziek werden na het eten van een maaltijd met zelf geplukte paddenstoelen. Nu de herfst is aangebroken verwacht het NVIC dat het aantal vergiftingen de komende tijd toeneemt.

Een hapje

In het meest recente jaaroverzicht staat dat 249 mensen zich in 2019 bij het centrum meldden. Het betrof in de meeste gevallen ouders van wie een kind een hapje van een paddenstoel had genomen, zonder dat dat meteen (ernstige) gevolgen had. Voor 32 personen was dat anders. Zij werden zo ziek dat ze medische hulp nodig hadden, staat in de rapportage.

Het komt volgens het NVIC dus regelmatig voor dat mensen giftige paddenstoelen aanzien voor eetbare exemplaren. Een groot deel van deze personen is van niet-Nederlandse afkomst.

'In bijvoorbeeld Oost-Europa en Azië is het gebruikelijker om zelf wilde paddenstoelen te plukken voor een maaltijd. Door gebrek aan kennis over paddenstoelen in Nederland, denken ze een eetbare soort te plukken die lijkt op een soort die ze kennen uit hun thuisland. In plaats daarvan plukken ze echter een giftige soort die er precies op lijkt', schrijft het centrum.

Posters in azc's

Dit is voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) precies de reden om ieder jaar weer posters op te hangen. De boodschap is duidelijk: eet in Nederland geen paddenstoelen uit de natuur. ,,Al kunnen we de bewoners natuurlijk niet 24 uur per dag in de gaten houden'', zegt woordvoerder Fabian Paardekooper.

Voor het Noorden bestaat geen exact beeld van hoeveel vluchtelingen zelf paddenstoelen plukken. ,,Maar het komt voor." Reden waarom het COA ook berichten plaatst op een website voor bewoners en het onderwerp 'paddenstoelen' ook steevast aankaart tijdens voorlichtingsbijeenkomsten.

Gevaren

Over de gevaren van het eten van zelfgeplukte paddenstoelen is het NVIC duidelijk. 'Sommige paddenstoeltoxinen veroorzaken enkel maag-darmklachten, terwijl anderen bijvoorbeeld hallucinaties, leverfunctiestoornissen of nierfalen kunnen veroorzaken die fataal kunnen zijn'. Overigens hoef je niet meteen na het eten van een giftige paddenstoel ziek te worden. Het kan wel 6 tot 24 uur duren voordat iemand klachten krijgt.

Of, en zo ja hoeveel, in Groningen en Drenthe mensen in het ziekenhuis zijn beland na het eten van een giftige paddenstoel is niet na te gaan. Ziekenhuizen geven hier omwille van privacy geen informatie over.

Nieuws

Meest gelezen

menu