Paddepoel-jeugd uit Groningen toont groot kapmes op televisie: 'Iedereen heeft tegenwoordig een mes'

In de aflevering toont een van de jongens ook een keukenmes, dat hij bij zich draagt. Foto: still uit aflevering van 'Danny op Straat'

,,Iedereen heeft tegenwoordig een mes. Je moet jezelf kunnen verdedigen,’’ zegt een van de minderjarige jongens uit de Groningse wijk Paddepoel in de eerste aflevering van ‘Danny op Straat’.

Eerder kwam de groep uit Paddepoel al in het nieuws omdat een 14-jarige jongen in de teaser van het nieuwe televisieprogramma ‘Danny op Straat’ een kapmes liet zien. De eerste aflevering is nu al via YouTube te bekijken. Donderdagavond om 21.10 uur is deze ook te zien op NPO2.

In het programma gaat Danny Ghosen langs bij een groep jongens uit Groningen, die drillrap-muziek maakt. De muziekvariant van rap kenmerkt zich door de teksten over geweld en video’s waarin wapens getoond worden.

Volgens de jongens is drillrap ,,gewoon normale muziek.’’ Een van de jongens, die RPvanZuid genoemd wordt, plaatste meerdere muziekvideo’s op YouTube waarin de groep onder andere over de oud en nieuw-rellen in Paddepoel rapte.

‘Messen voor zelfbescherming’

Een jongen haalt in de aflevering een keukenmes tevoorschijn. ,,Deze is van je moeder gestolen, toch?’’ vraagt Ghosen. De jongens zeggen de messen zelf ‘ergens’ te kopen en er vervolgens gewoon buiten mee rond te lopen. Maar, zo rept een van de jongens, het keukenmes is ,,nog klein.’’ Vervolgens toont de 14-jarige jongen een groot kapmes. De jongens claimen de messen nodig te hebben als bescherming tegen ,,vijanden’’ uit ,,vier drie’’, doelend op de naastgelegen wijk Vinkhuizen.

Volgens de jongens is het dragen van een mes ,,een hype geworden’’ en omdat veel jongeren nu een mes dragen, is het nodig er zelf een te hebben om je tijdens een ruzie te kunnen verdedigen. ,,Zonder mes ben je een loser,’’ zegt een van hen.

Bekijk de hele aflevering hieronder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu