Palliatieve zorginstellingen Oost-Groningen samen verder: Vrijwilligers staan mensen bij die niet meer beter worden

De Vrijwillige Palliatieve en Terminale Zorg Oost-Groningen en VPTZ Welstad Stadskanaal gaan samen verder. Om het werk in een veel groter gebied goed te kunnen doen zijn wel meer vrijwilligers nodig.

,,We staan mensen bij die geen hoop op herstel hebben.''

,,We staan mensen bij die geen hoop op herstel hebben.'' Foto: Archief DvhN

Onder de naam VPTZ Oost-Groningen gaat de organisatie door die dan in heel Oost-Groningen actief is: van de voormalige gemeente Menterwolde tot aan Ter Apel.

50 vrijwilligers

De VPTZ is in 2006 opgericht en houdt kantoor in Veendam. De organisatie kan een beroep doen op zeker 50 vrijwilligers. Ze staan mensen bij die in hun laatste levensfase zitten. Of ze nou thuis wonen of in een woonzorg- of woonservicecentrum. ,,Mensen krijgen hulp en ondersteuning, de mantelzorg kan worden ontlast’’, zegt coördinator Karin Bron. ,,Medische en verpleegkundige taken voeren vrijwilligers niet uit.’’

Het is een min of meer een gedwongen samengaan. In Stadskanaal en Vlagtwedde was al enige tijd geen VPTZ-organisatie actief. ,,Uiteindelijk is besloten dat onze stichting dit gebied erbij gaat doen’’, zegt Bron.

Hulpvragen

Het werkgebied mag veel groter geworden zijn. Het aantal hulpvragen is vanwege corona sterk afgenomen. In 2019 waren dat er nog 70, vorig jaar was het met 35 de helft minder. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er negen hulpvragen.

Toch schreeuwt de organisatie om nieuwe vrijwilligers. ,,Als deze tijd voorbij is, zal de hulpvraag zeker weer toenemen’’, verwacht Bron. ,,Dan moet er een stevige organisatie staan.’’

Over een gebrek aan belangstelling hebben ze niet te klagen. ,,Maar niet iedereen is geschikt als vrijwilliger’’, stelt Bron. ,,We wijzen best veel kandidaten af. Mensen die zelf nog in een rouwproces zitten bijvoorbeeld.’’

Geduld

Het werk is moeilijk en draait om leven en dood. De vrijwilligers staan mensen bij die niet meer beter worden, geen hoop op herstel hebben. ,,Je gaat er alleen naar iemand toe. Wil je dit werk kunnen doen moet je invoelend zijn, kunnen luisteren, geduld hebben en levenservaring hebben. En je moet twee dagdelen in de week inzetbaar zijn’’, zegt Bron.

Nieuwe vrijwilligers worden niet in het diepe gegooid. ,,Ze krijgen een opleiding van 8 dagdelen.’’ Meer informatie is hier te vinden .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu