Pamela Wolters wint de Gerrit Krolprijs 2021 (de Nederlandstalige essayprijs van de Rijksuniversiteit Groningen)

Pamela Wolters heeft de Gerrit Krolprijs 2021 gewonnen. Foto: Coen Peppelenbos

Pamela Wolters heeft de Gerrit Krolprijs 2021 gewonnen. ‘De student Engelse taal- en letterkunde aan de RUG toont in haar Cad a dhéanfaimid feasta gan adhmad? (Wat moeten we doen zonder bomen?) aan over een originele en uitdagende toekomstvisie te beschikken en heeft die weten te verwoorden in een tekst die sprankelt van de vindingrijkheid.’

Dat meldt de RUG.

‘Het thema ‘scenario’s voor de toekomst’ wordt in haar essay op een kritische doch hoopvolle wijze benaderd. De toekomst wordt geschetst als een harmonisch oord waarin de tegennatuurlijke neiging om te snoeien op creatieve wijze wordt teruggedrongen. De jury noemt het winnende stuk ‘een mooi geschreven, kunstig gestructureerd, literair essay’ waarin ‘te midden van de wanhoop perspectief werd geschetst’.’

De andere genomineerden waren Klaske Berger, Thomas van Essen, Danae Marchal, Sofie Renap en Eline Santema.

Nederlands als academische taal

De Gerrit Krolprijs is in 2019 in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit Letteren van de RUG. De essayprijs vestigt aandacht op het Nederlands als academische taal en biedt een podium aan jong talent.

Studenten uit het Nederlands taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden.

Een deskundige jury bepaalde welke inzenders in aanmerking kwamen voor een nominatie en koos vervolgens de winnaar. De jury bestond uit Louis Stiller (schrijver), Ellen Krol (kunstenaar en dochter Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (schrijver en docent Talencentrum). Het essay van Pamela Wolters wordt binnenkort gepubliceerd op literair weblog Tzum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu